Založ si blog

Sonda Zhurong našla vodu v nízkych zemepisných šírkach Marsu.

PEKING 30. apríla (Sin-chua) – Čínsky marsovský rover Zhurong poskytol kľúčový pozorovací dôkaz tekutej vody v nízkych marťanských zemepisných šírkach, najteplejších oblastiach na červenej planéte, podľa novej štúdie publikovanej tento týždeň v časopise Science Advances.

Predchádzajúce štúdie našli dôkazy o veľkom množstve tekutej vody na rannom Marse, ale dramatické klimatické zmeny viedli k veľmi nízkemu tlaku a obsahu vodnej pary, čo sťažilo udržateľnú existenciu tekutej vody na súčasnej planéte. Vedci sa domnievajú, že voda tam teraz môže existovať iba v pevnej alebo plynnej forme.

Kvapky pozorované na robotickom ramene pristávacieho modulu Phoenix Mars pristávacieho modulu NASA však dokazujú, že slaná tekutá voda sa môže objaviť v lete vo vysokých zemepisných šírkach na Marse. Numerické simulácie tiež naznačujú, že v určitých oblastiach Marsu sa môžu krátkodobo vyskytnúť klimatické podmienky vhodné pre kvapalnú vodu. Dôkazy o tekutej vode v nízkych zemepisných šírkach planéty, kde sú povrchové teploty najvyššie, však stále chýbajú.

Zistenia z roveru Zhurong teraz vypĺňajú túto medzeru.

Zhurong je súčasťou čínskej prieskumnej misie Tianwen-1 Mars. Na Utopia Planitia, rozľahlej planine na severnej pologuli Marsu, pristál 15. mája 2021. Prešiel približne 2 kilometre a odoslal na Zem prúd údajov, kým sa prepol do spiaceho režimu. Miesto pristátia bolo v oblasti Marsu s nízkou zemepisnou šírkou.

Skupina viac ako 20 výskumníkov z Čínskej akadémie vied odvtedy použila údaje získané kamerami a detektormi na palube roveru na štúdium rôznych povrchových prvkov a materiálového zloženia dún v pristávacej oblasti.

Na povrchu dún našli niektoré dôležité morfologické znaky, ako sú kôry, trhliny, granulácia, polygonálne hrebene a pásová stopa. Analýza údajov odhalila, že povrchová vrstva duny je bohatá na minerály vrátane hydratovaných síranov, hydratovaného oxidu kremičitého a ferrihydritu.

„Podľa nameraných meteorologických údajov z roverov Zhurong a iných Marsových roverov sme usúdili, že tieto charakteristiky povrchu dún súvisia so zapojením tekutej slanej vody vytvorenej následným topením námrazy a snehu padajúceho na povrchy dún s obsahom soli, keď dôjde k ochladeniu. “, povedal vedúci výskumník Qin Xiaoguang, ktorý pracuje v Inštitúte geológie a geofyziky akadémie.

Qin vysvetlil, že soli v dunách spôsobujú, že mráz a sneh sa pri nízkych teplotách topia a vytvárajú slanú tekutú vodu. Keď slaná voda vyschne, vyzrážané hydratované minerály viažu častice piesku za vzniku pieskových agregátov a kôry. Kôra je potom ďalej popraskaná zmršťovaním. Proces sa neskôr opakuje, výsledkom čoho sú hrebene a pásiky na povrchu kôry.

V štúdii výskumníci odhadli, že duny Zhurong boli vytvorené asi pred 400 000 až 1,4 miliónmi rokov. Výmena vodnej pary medzi vyššími a nižšími zemepisnými šírkami počas tohto obdobia viedla k opakovanému vlhkému prostrediu v nízkych marťanských šírkach, po ktorom nasledoval častý výskyt slanej vody, keď teploty v regióne klesli.

Qin povedal, že objav poskytuje kľúčový dôkaz tekutej vody v nízkych zemepisných šírkach Marsu, kde sú povrchové teploty relatívne teplé a vhodnejšie pre život ako vysoké zemepisné šírky.

Poskytuje tiež informácie pre návrh budúcich stratégií prieskumu pre rovery na Marse. Keďže slaná voda kedysi existovala v rôznych zemepisných šírkach na povrchu Marsu, prioritu by mali mať mikróby tolerantné voči soli v budúcich misiách hľadajúcich existujúci život na Marse, uviedli vedci v štúdii.

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 831
Celková čítanosť: 2718659x
Priemerná čítanosť článkov: 3272x

Autor blogu

Archív

Odkazy