Založ si blog

Najnovšie zvýšenie sadzieb FEDu vrhá tieň na globálnu ekonomiku, ale má obmedzený vplyv na čínsku menovú politiku: odborníci

Najnovšie zvýšenie sadzieb amerického Fedu s cieľom čeliť vysokej inflácii môže podľa expertov vrhnúť tieň na oživenie globálnej ekonomiky, ale jeho vplyv na čínsky finančný trh a menovú politiku bude obmedzený, a to vďaka silnému ekonomickému oživeniu Číny po pandémii COVID-19. epidémie a jej dostatočná likvidita.

Politický výbor americkej centrálnej banky v stredu zvýšil úrokové sadzby o štvrtinu percentuálneho bodu. Išlo o 10. túru aktuálneho cyklu, ktorá prišla len niečo vyše roka.

Všeobecne očakávané rozhodnutie posunulo cieľovú sadzbu fondov Fedu na rozpätie 5-5,25 percenta, čo je najviac od augusta 2007.

Na tlačovej konferencii po stretnutí predseda Fedu Jerome Powell uviedol, že banka sa podľa správ amerických médií „približuje alebo možno dokonca k tomu blíži“, keď došlo k pozastaveniu cyklu zvyšovania sadzieb, čím sa upustilo od náznaku, že súčasný cyklus zvyšovania sadzieb môže čoskoro byť pozastavené.

„Ako môžeme vidieť z nedávnych ekonomických údajov USA, krajina čelí dileme s mierne rastúcou ekonomikou a vysokou infláciou, ktorá sa v skutočnosti nezmiernila,“ povedal vo štvrtok pre Global Times Chen Li, hlavný ekonóm Chuancai Securities.

Rast ekonomiky USA sa v prvom štvrťroku 2023 spomalil na anualizovanú a sezónne upravenú mieru 1,1 percenta, čo je menej ako očakávanie trhu na úrovni 2 percent.

Zasadnutie Fedu sa uskutočnilo v čase bankových turbulencií v USA a vyššie sadzby zvýšia tlak na bankový systém, pretože zvýšia náklady na medzibankové pôžičky.

Americké regulačné orgány prevzali kontrolu nad First Republic Bank a v pondelok ju predali JPMorgan Chase. Stala sa treťou zabavenou bankou v priebehu dvoch mesiacov.

Vzhľadom na to, že riziká v bankovom systéme viedli k ďalšiemu sprísneniu úverov v USA, Fed môže vstúpiť do obdobia pozorovania politiky a pravdepodobnosť pozastavenia zvyšovania úrokových sadzieb je relatívne vysoká, Wu Chaoming, zástupca vedúceho Chasing Research Institute , povedal vo štvrtok Global Times.

„Banková kríza v USA sa pravdepodobne prenesie do reálnej ekonomiky, čo urýchli sprísnenie financovania cez také kanály, ako sú úvery, dlhopisy a akcie, a výrazne zvýši riziko, že americká ekonomika upadne do recesie,“ povedal Wu.

Ak sa USA rozhodnú pokračovať vo zvyšovaní sadzieb, bude to mať negatívny vplyv na globálnu ekonomiku, poznamenal.

Zhou Maohua, ekonóm z Everbright Bank, varoval, že ostatné ekonomiky by sa mali chrániť pred vedľajšími účinkami kríz v bankovom sektore USA a vysokej inflácie.

„Najnovšie zvýšenie sadzieb Fedu však bude mať obmedzený vplyv na čínske hospodárstvo a finančné prostredie, keďže hospodárstvo a politika týchto dvoch krajín sú teraz v rôznych fázach cyklu,“ povedal Zhou vo štvrtok pre Global Times.

Ekonomické oživenie Číny v štádiu po epidémii bolo lepšie, ako sa očakávalo. Začalo to solídne, keď HDP v prvom štvrťroku medziročne vzrástol o 4,5 percenta, pričom spotreba sa podieľala približne dvoma tretinami na výkone ekonomiky, ukázali oficiálne údaje.

Z krátkodobého hľadiska zvýšenie úrokových sadzieb amerického Fedu zvýši atraktivitu amerického dolára a jüan bude pod tlakom, ale zo strednodobého a dlhodobého hľadiska bude sila jüanu užšie súvisieť s domácou ekonomikou, podľa Chena.

Keďže sa očakáva, že cyklus zvyšovania úrokových sadzieb Fedu skončí, klesajúci trend amerického dolárového indexu sa posilní a silné exportné vyhliadky podporia základy jüanu. V takom prípade sa podľa prieskumu spoločnosti Southern Asset Management očakáva návrat zahraničného kapitálu na trh s akciami.

V porovnaní so sprísňovaním úverov v USA zostáva domáca likvidita vysoká vďaka zdravej a stabilnej menovej politike Číny, povedal Chen.

Global Times, Peking, 05. May 2023

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

V Čínskej Ľudovej rep. sa za 1. štvrťrok 2024 predalo viac ako 6,7 milióna automobilov.

10.04.2024

Čínsky automobilový trh sa v prvom štvrťroku 2024 výrazne rozbehol, pričom výroba a predaj áut prekročili v tomto období 6,7 milióna kusov, ukázali v stredu údaje Čínskej asociácie výrobcov automobilov (CAAM). Od januára do marca sa výroba automobilov medziročne zvýšila o 6,4 percenta na 6,6 milióna kusov, zatiaľ čo predaj automobilov vzrástol medziročne o 10,6 [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 830
Celková čítanosť: 2711537x
Priemerná čítanosť článkov: 3267x

Autor blogu

Archív

Odkazy