Založ si blog

Čínski vedci vyvinuli fotoelektronický čip pre potrebu systému umelej inteligencie.

PEKING 2. novembra (Sin-chua) – Čínski vedci z univerzity Tsinghua vyvinuli analógový fotoelektronický čip, ktorý dokáže spracovať úlohy počítačového videnia s vyššou rýchlosťou a energetickou účinnosťou ako existujúce čipy.

Zistenia výskumného tímu, ktoré poskytujú alternatívu k existujúcim technológiám založeným na analógovo-digitálnej konverzii, boli publikované v časopise Nature.

Analógové a digitálne signály sú dva typy signálov nesúcich informácie. Analógové signály sa menia nepretržite, ako pri lúčoch svetla tvoriacich obraz, zatiaľ čo digitálne signály sú nespojité, ako pri binárnych číslach.

Vo výpočtových úlohách založených na videní, ako je rozpoznávanie obrazu a detekcia objektov, sú signály z prostredia analógové a je potrebné ich previesť na digitálne signály na spracovanie neurónovými sieťami AI, systémami vyškolenými na rozpoznávanie vzorov a vzťahov v súbore údajov. Analógovo-digitálna konverzia je však časovo a energeticky náročná, čo obmedzuje rýchlosť a efektivitu výkonu neurónovej siete. Fotonické výpočty, ktoré využívajú analógové svetelné signály, sú jedným z najsľubnejších prístupov k riešeniu tohto problému.

V novej štúdii výskumníci navrhli integrovaný fotoelektronický procesor na využitie výhod svetla vo forme fotónov a elektrónov, ktoré sa nachádzajú v elektrických prúdoch, úplne analógovým spôsobom. Výsledok sa nazýva „all-analógový čip kombinujúci elektronické a ľahké výpočty“ alebo ACCEL.

„Maximalizovali sme výhody svetla a elektriny pri plne analógových signáloch, vyhli sme sa nevýhodám analógovo-digitálnej konverzie a prelomili sme prekážku spotreby energie a rýchlosti,“ povedal Fang Lu, výskumník z tímu Tsinghua.

Testy ukázali, že ACCEL je schopný rozpoznať a klasifikovať objekty so stupňom presnosti porovnateľným s digitálnymi neurónovými sieťami. Okrem toho klasifikuje obrázky rôznych scén každodenného života vo vysokom rozlíšení viac ako 3 000-krát rýchlejšie a so 4 000 000-krát menšou spotrebou energie ako špičkový GPU (jednotka grafického spracovania).

V recenzii redaktorov Nature sa uvádza, že tím minimalizoval potrebu energeticky nákladných analógovo-digitálnych prevodníkov. „Tento osviežujúci a pragmatický prístup k hardvéru s umelou inteligenciou, ktorý je vysoko energeticky účinný, maximálne využíva elektronické aj fotonické výpočtové technológie.

Fang poznamenal, že výhoda ultra nízkeho výkonu pomôže zlepšiť problém zahrievania pri škálovaní čipov a má potenciál priniesť prielom v budúcom dizajne čipov.

Dai Qionghai, riaditeľ Školy informačnej vedy a technológie na univerzite Tsinghua, uviedol, že tím vyvinul prototyp čipu a bude pracovať na vytvorení čipu umelej inteligencie na všeobecné použitie pre širší rozsah aplikácií.

79 rokov od pádu 3. ríše.

08.05.2024

Pred 79 rokmi 3.ríša kapitulovala. Hitlerovské Nemecko sa pred 79 rokmi definitívne zrútilo. Prečo Hitler prehral vojnu so Sovietskym Zväzom? Vojenská technologická prevaha ZSSR sa ukázala ako rozhodujúca. Keď sa pýtali maršála Keitela (tvorca vojenskej operácie Barbarossa) kedy si uvedomil, že Nemecko prehrá túto vojnu tak jednoznačne odpovedal, že po moskovskej operácii v [...]

Čína už nepotrebuje západné čipy na tréning údajov pre AI, robia to domácimi čipmi, superpočítačmi.

05.05.2024

Čína dosahuje pokrok vo využívaní superpočítačov a domácich čipov umelej inteligencie na trénovanie údajov AI, keďže sa vyrovnáva s obmedzeniami, ktoré uvalili Spojené štáty na vývoz najpokročilejších čipov AI americkej spoločnosti Nvidia do krajiny, uviedli odborníci a vedúci predstavitelia spoločnosti. Ich komentáre prišli po tom, čo China Mobile v nedeľu [...]

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

Christijan Mickoski

V Severnom Macedónsku vyhrala voľby pravicová opozícia

09.05.2024 07:09

Voličov voči vládnucej strane popudila aj pretrvávajúca korupcia a pomalý rozvoj krajiny.

vojna na Ukrajine, Záporožie

ONLINE: Môže Ukrajina ešte vojnu vyhrať? Šéf vojenského výboru NATO sa domnieva, že áno

09.05.2024 06:30, aktualizované: 08:09

Šéf vojenského výboru NATO Rob Bauer odhaduje, že bude trvať najmenej rok, kým Západ zvýši výrobu zbraní a Ukrajina sa pripraví na protiofenzívu.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Izrael môže prísť o americké zbrane. Biden: Bomby od USA zabíjali civilistov

09.05.2024 06:10

Izrael podľa amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané USA na útoky, pri ktorých v Pásme Gazy zomierali palestínski civilisti.

psychológ Viktor Križo

Psychológ o bombovej hrozbe: je to nebezpečnejšie, ako jednorazové incidenty. Nikde sa zrazu necítite bezpečne

09.05.2024 06:00

Psychológ Viktor Križo z Centra poradenstva a prevencie vysvetlil, že destabilizovať krajinu je možné práve tak, že sa hrozba namieri na to najzraniteľnejšie čo krajina má.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 834
Celková čítanosť: 2730439x
Priemerná čítanosť článkov: 3274x

Autor blogu

Archív

Odkazy