Založ si blog

V Číne sa stali večerné školy veľmi populárne.

V Číne bolo chodenie do večernej školy kedysi pre dospelých, pričom hlavným cieľom bolo znížiť negramotnosť v krajine. Dnes, ďaleko od poskytovania základného vzdelania, sa hlavné zameranie zmenilo na uspokojovanie osobných záujmov a napĺňanie túžob čínskej mládeže.

Večerné školy sa šíria po veľkých mestách Číny. Tieto školy ponúkajú krátke vzdelávacie kurzy, zvyčajne s jednou triedou týždenne. Ponúkajú sa rôzne umelecké predmety, nie jednoduché čítanie a písanie. Predmety siahajú od nehmotných kultúrnych kurzov zamatového remesla až po tradičný čínsky čajový obrad (výroba čaju) a baristické kurzy. Státisíce študentov sa hrnú do večerného vyučovania po tom, čo prestanú pracovať

Temposetter bola Shanghai Night School, ktorá ponúka kurz, ktorý zahŕňa 12 tried vedených majstrami vo svojich odboroch len za 500 juanov (70 dolárov). Keď sa v Šanghaji začali prihlasovať do jesenného semestra 2023, návštevnosť bola až 650 000 ľudí, aby sa dostali na jeden z 10 000 kurzov.

Podľa údajov z čínskych spotrebiteľských nákupných platforiem Meituan a Dianping počet vyhľadávaní „večerných škôl“ raketovo vzrástol a v porovnaní s minulým rokom vzrástol o úžasných 980 percent. Ohlasy na súvisiace záujmové kurzy medziročne vzrástli o 226 percent.

Hashtag „večerná škola“ získal neuveriteľných 5,292 milióna zobrazení na Xiaohongshu, platforme podobnej Instagramu, ktorú miluje mestská mládež v Číne.

„Vo večernej škole si za jeden alebo dva skúšobné tréningové kurzy nedám ani tisícku, ale 500 yuanov za 12 tried. To je pre mňa vhodnejšie,“ povedala pre Global Times Yang Song, študentka Shanghai Night School.

Yang sa prvýkrát zúčastnila tried v nočnej škole v roku 2022 a cítila, že došlo k obrovskému nárastu večerných škôl, a dodala, že „triedy v Šanghajskej večernej škole boli prerušené v priebehu jednej minúty a na kurzy je ťažké sa dostať“

Pre vystresovanú mestskú mládež tieto školy sľubujú sebakultiváciu, spájanie komunikácie a hlavne šťastné prostredie, ktoré na ich bežnom pracovisku chýba.

Yang navštevovala večerné kurzy, aby naplnila svoje túžby a spoznala nových ľudí. „Mám veľa koníčkov a chcem sa naučiť všetky veci, na ktoré som si nenašla čas, keď som v minulosti študovala.“

Dodala, že stretávať sa s viacerými podobne zmýšľajúcimi ľuďmi, komunikovať s ľuďmi, ktorí sa nestarajú o vaše osobné záležitosti, „ako nemôžete milovať ten pocit čistej ľahkosti?“ poznamenala.

Zdá sa, že večerné školy ponúkajú oázu z vyhorených pracovísk, aj keď len na niekoľko hodín týždenne. Predstavujú dočasné dýchacie miesto pre mládež.

„Jednoducho sa už nechcem tlačiť, večerná škola je miesto, kde si môžem oddýchnuť. Je to pre mňa oddych,“ povedal Yang pre Global Times.

Ostatné mestá nasledovali trend v Šanghaji. Veľké mestá ako Peking, Shenzhen, Shandong a Chongqing Magistrát spustili svoje vlastné charakteristické večerné školy, ktoré vyhovujú záujmom miestnych obyvateľov.

Knižnica Jinan, východočínska provincia Shandong, spustí svoje prvé večerné kurzy 18. decembra, povedal pre Global Times Li Dehu, zamestnanec zodpovedný za večernú školu knižnice Jinan.

Knižnica je považovaná ako prvá večerná škola v Jinane. Ponúka krátky kurz tvorby videí, hodiny ručnej výroby nehmotného kultúrneho dedičstva a kurzy zručností pre pracovisko, ako je školenie a písanie kancelárskeho softvéru po zverejnení dotazníka na svojom oficiálnom účte WeChat od 16. novembra, aby získali od ľudí návrhy a možnosti pre večerné kurzy.

Knižnica bude modernizovať niektoré prednáškové sály a ďalšie miestnosti. Študenti dostanú ID kartu, aby mohli navštevovať večernú školu.

Na rozdiel od obchodných večerných škôl, večerná škola Jinan, ako verejná sociálna škola, ponúka nízke ceny účtované len 20 juanov za triedu a poskytuje aj poradenstvo po škole. Vrcholom kurzov vo večernej škole Jinan sú učitelia, ktorí sú vysoko kvalifikovaní. Škola pozýva dedičov nehmotného kultúrneho dedičstva, aby vyučovali študentov a ich učitelia sú väčšinou z univerzít v Jinane, povedal Li pre Global Times.

Večerná škola s vlastnými charakteristikami v Jinane dúfa, že dokáže presnejšie uspokojiť verejné kultúrne potreby, obohatiť kultúrny život mesta v noci a uspokojiť potreby kultúrneho života, učenia zručností a fyzického a duševného zdravia, Li zdôraznil.

G7 obvinila Čínsku Ľudovú rep. za nadmernú výrobu automobilov.

18.07.2024

Čínska Ľudová republika nemôže vyrábať tak veľa automobilov, podľa úsudku G7.

Čína podporuje vzdelanie svojích občanov.

15.07.2024

Nyidoin Lhamo, stredoškoláčka pochádzajúca z náhornej plošiny Qinghai-Xizang, si nikdy nemyslela, že by mohla mať šancu študovať na peknej internátnej škole a dokonca ísť v budúcnosti na univerzitu v inej provincii . Nyidoin Lhamo, narodená v tibetskej autonómnej prefektúre Golog v severozápadnej Číne, Qinghai, strávila svoje rané roky chovom dobytka na odľahlých [...]

Čínskemu zahraničnému obchodu sa darí.

12.07.2024

Čínsky zahraničný obchod dosiahol nové maximum v prvom polroku tohto roka, čo poskytlo ďalší impulz pre ekonomické oživenie, ukázali piatkové oficiálne údaje. Objem obchodu s tovarom vzrástol medziročne o 6,1 percenta na 21,17 bilióna juanov (približne 2 970 miliárd amerických dolárov) v období od januára do júna, podľa Generálnej colnej správy. Vývoz vzrástol o 6,9 [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha strela atentátnika

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 853
Celková čítanosť: 2814565x
Priemerná čítanosť článkov: 3300x

Autor blogu

Archív

Odkazy