Založ si blog

Krajiny Blízkeho východu varujú Izrael pred humanitárnou katastrofou v prípade vojenskej invázie do mesta Rafah v pásme Gazy

Izrael čelí rastúcemu regionálnemu a medzinárodnému tlaku v súvislosti s plánovanou pozemnou ofenzívou proti Rafahu, najjužnejšiemu mestu vo vojnou zničenom pásme Gazy.

V posledných dňoch regionálne krajiny varovali Izrael pred humanitárnym zrútením v Rafahu, ak izraelské sily budú trvať na vykonaní pozemného útoku na Rafah, kde žije viac ako 1,4 milióna Palestínčanov, vrátane 1,3 milióna ľudí, ktorí utiekli zo severných oblastí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok povedal, že nariadil armáde, aby sa pripravila na evakuáciu civilistov z preplneného Rafahu pred rozšírenou ofenzívou proti Hamasu.

Poznámky vyvolali veľký poplach medzi regionálnymi krajinami, že plán ešte viac zhorší humanitárnu situáciu, ktorá sa už zhoršila od začiatku konfliktu medzi Izraelom a Hamásom 7. októbra minulého roku v obkľúčenej enkláve.

Katar, ktorý sa spolu so Spojenými štátmi a Egyptom zapája do diplomatického úsilia o presadenie prímeria v Gaze medzi Hamasom a Izraelom, „najdôraznejšie odsudzuje izraelské hrozby zaútočiť na mesto Rafah v južnom pásme Gazy“.

„Varuje pred humanitárnou katastrofou v meste, ktoré sa stalo posledným útočiskom pre státisíce vysídlených ľudí,“ uviedlo v sobotu vo vyhlásení jeho ministerstvo zahraničných vecí.

Hlboké znepokojenie vyjadrili aj Spojené arabské emiráty (SAE) a Bahrajn, ktoré v roku 2020 podpísali mierové zmluvy s Izraelom.

Saudská Arábia varovala pred „veľmi vážnymi dôsledkami“ útoku na mesto Rafah, ktoré je „poslednou možnosťou“ pre státisíce civilistov, ktorí utiekli pred intenzívnymi izraelskými útokmi na sever Gazy.

Egyptský minister zahraničných vecí Sameh Shoukry potvrdil odmietnutie násilného vysídľovania Palestínčanov zo strany krajiny a varoval pred tým, čo nazval izraelskou „systematickou politikou“ s cieľom vytlačiť Palestínčanov z ich územia.

Jordánsko vyjadrilo svoje kategorické odmietnutie vysídlenia Palestínčanov v rámci ich územia alebo mimo neho, pričom zdôraznilo potrebu ukončiť vojnu a chrániť civilistov.

Medzitým generálny tajomník Ligy arabských štátov Ahmed Aboul-Gheit varoval, že zámery Izraela zaviesť vysídlenie státisícov Palestínčanov sú „vážnou hrozbou pre regionálnu stabilitu“.

V nedeľu, ako zjavný krok na zmiernenie vonkajších obáv, Netanjahu v televíznom rozhovore pre ABC News povedal, že sa pracuje na „podrobnom pláne“ na „zabezpečenie bezpečného prechodu pre civilné obyvateľstvo, aby mohli opustiť“ mesto Rafah.

Hamas však varoval pred akoukoľvek izraelskou pozemnou operáciou v najjužnejšom meste Gazanu Rafah, pričom uviedol, že by to „vyhodilo do vzduchu“ rokovania o výmene rukojemníkov, citovala televízia al-Aksá vedená Hamasom nemenovaného vysokopostaveného vodcu Hamasu.

V ten istý deň Netanjahu a americký prezident Joe Biden telefonicky diskutovali o pokračujúcom úsilí o oslobodenie rukojemníkov zadržiavaných v Gaze a o uľahčenie ďalšej pomoci palestínskej enkláve.

Predstaviteľ izraelskej vlády pre agentúru Xinhua povedal, že rozhovor sa zameral na rukojemníkov, približne 100 z nich je stále v Gaze po tom, čo boli unesení počas útoku Hamasu 7. októbra 2023.

Podľa údajov, ktoré zverejnil Biely dom, Biden povedal Netanjahuovi, že Izrael by nemal pokračovať vo vojenskej kampani v Rafahu bez plánu, ktorý zaistí bezpečnosť asi milióna ľudí, ktorí sa tam ukrývajú.

Biden podľa vyhlásenia opätovne potvrdil „spoločný cieľ vidieť porazený Hamas“. Vyzval tiež na urýchlené kroky na zvýšenie humanitárnej pomoci civilistom v Gaze.

Počet obetí Palestínčanov pri izraelských útokoch v pásme Gazy sa od 7. októbra 2023 zvýšil na 28 176, pričom ďalších 67 784 utrpelo zranenia, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ministerstvo zdravotníctva so sídlom v Gaze.

Čína už nepotrebuje západné čipy na tréning údajov pre AI, robia to domácimi čipmi, superpočítačmi.

05.05.2024

Čína dosahuje pokrok vo využívaní superpočítačov a domácich čipov umelej inteligencie na trénovanie údajov AI, keďže sa vyrovnáva s obmedzeniami, ktoré uvalili Spojené štáty na vývoz najpokročilejších čipov AI americkej spoločnosti Nvidia do krajiny, uviedli odborníci a vedúci predstavitelia spoločnosti. Ich komentáre prišli po tom, čo China Mobile v nedeľu [...]

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

polícia zatknutir naháňačka

Muži a žena. Zadržali páchateľov, ktorí z predajne ukradli trezor s 50-tisícmi eur

06.05.2024 13:19

Lup si odniesli na ubytovňu. Tam prekonali zabezpečenie trezoru a jeho obsah si ponechali.

preukaz, zdravotná poisťovňa, všeobecná, union, dôvera

Dôvera a Union vyplatili akcionárom 24 miliónov eur. Palkovič: Nesprávne

06.05.2024 12:57

Spoločnosť Penta , ktorá je akcionárom Dôvery, podotkla, že zdravotná poisťovňa mala koncom roka 2023 nerozdelený zisk z minulosti vo výške 162 miliónov eur.

Tusk, Leyenová

Leyenová: V Poľsku už neexistuje riziko porušenia zásad právneho štátu. Eurokomisia ruší konanie

06.05.2024 12:50, aktualizované: 13:16

Takzvaná procedúra podľa článku 7 Zmluvy o Európskej únii bola proti Poľsku spustená v roku 2017.

Hungary National Day

Magyar sa pustil sa do jamy levovej: Debrecínsku demonštráciu proti Orbánovi si všimli svetové médiá

06.05.2024 12:40

Portál Euronews podčiarkol, že Magyar sa za tri mesiace stal vyzývateľom Orbána číslo jeden.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 833
Celková čítanosť: 2728150x
Priemerná čítanosť článkov: 3275x

Autor blogu

Archív

Odkazy