Založ si blog

Začiatok tretieho roku rusko-ukrajinského konfliktu NATO odhaľuje svoju skutočnú podstatu existencie ako hrobár na cintoríne.

Rusko-ukrajinský konflikt vstupuje do tretieho roku a NATO neplánuje ukončiť tamojšie krviprelievanie. Najnovším dôkazom je vyhlásenie šéfa NATO Jensa Stoltenberga – Západ musí byť pripravený na „desaťročia trvajúcu konfrontáciu“ s Ruskom. Len dva dni pred zverejnením Stoltenbergových poznámok ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prvom rozhovore pre západné médiá po dvoch rokoch vyjadril: Sme pripravení jednať.

Človek nemusí byť geopolitickým expertom, aby urobil úsudok o tom, kto bráni ukončeniu konfliktu.

Západ sa nesnaží o vojnu s Ruskom, ale aj tak by sa mal „pripraviť na konfrontáciu, ktorá môže trvať desaťročia,“ povedal Stoltenberg pre nemecké noviny Welt Am Sonntag v rozhovore zverejnenom 10. februára.

Vyhlásenie – Západ sa nesnaží o vojnu s Ruskom – je rovnako pokrytecké ako USA, ktoré tu a tam niektorú krajinu zbombardujú, pričom tvrdia, že sa nesnažia o konflikt. „To, čo Stoltenberg povedal, je v podstate výzva na vojnovú mobilizáciu, pokus o nastolenie vojnovej atmosféry, aby sa ďalej posilnili záujmy NATO získané počas rusko-ukrajinského konfliktu,“ povedal Shen Yi, profesor na univerzite Fudan.

Aký záujem? Na začiatok si NATO musí ospravedlniť, obhájiť význam svojej existencie. Po páde bývalého Sovietskeho zväzu boli neustále pochybnosti o existencii a funkcii NATO. Preto si stále hľadá nových nepriateľov. Rusko ako súčasný nepriateľ NATO sa tak dnes stalo základným kameňom existencie NATO.

Potom ide o peniaze. Organizácia je ako hrobár alebo majiteľ obchodu s rakvami, ktorý v čase mieru nezarába žiadne peniaze. Ako podnikateľ hrobár potrebuje NATO konflikt, krviprelievanie kvôli zárobku. Takže šíri strach a paniku, aby zabezpečila, že jej členské krajiny budú naďalej prispievať na vojenské financovanie, uviedli odborníci.

Putin povedal, že Rusko neodmietlo a neodmieta rokovania. Objektívne povedané, na jednej strane Moskva nemá záujem dostať sa do pasce dlhotrvajúcej a totálnej vojny, pretože Rusko a Západ budú musieť v konečnom dôsledku koexistovať. Preto, keď je Rusko v priaznivej taktickej a strategickej pozícii, je ochotné vyslať svojim oponentom signál na rokovanie, dialóg. Na druhej strane, keď Putin čelil konfliktom a geopolitickým hrám, ukázal úpravy a flexibilnejší spôsob v porovnaní so Západom a NATO, povedal Shen pre Global Times.

Bude ho NATO počúvať? Sotva. Stoltenberg hrá úlohu predstaviteľa pobočky Pentagonu NATO pod Bidenovou administratívou. Bidenova administratíva rozhodne nechce vidieť zlyhávajúcu Ukrajinu vo volebnom roku, inak sa konflikt stane kľúčovou prekážkou pre Bidenovo znovuzvolenie.

Donald Trump na druhej strane presadzuje možný návrat do Bieleho domu a neustále vyzýva Bidena v otázke Rusko-Ukrajina a NATO.

Voľby v USA sú jedným z najviac ovplyvňujúcich faktorov na to, ako dlho bude konflikt trvať, vzhľadom na rozdielnu politiku Ukrajiny, ktorú majú hlavní prezidentskí kandidáti. Do určitej miery môžeme vnímať Putinov rozhovor s Tuckerom Carlsonom ako dialóg medzi Putinom a Trumpom, ktorý v rôznych časoch označil NATO za „zastarané“, povedal pre Global Times Lü Xiang, výskumník z Čínskej akadémie sociálnych vied.

Trump v sobotu povedal, že povzbudí Rusko, aby „robilo, čo chce“ akejkoľvek krajine NATO, ktorá dostatočne nezaplatí na svoju obranu na zhromaždení v Conway v Južnej Karolíne. „NATO bolo rozbité, kým som neprišiel ja,“ zdôraznil Trump. Biely dom čoskoro zareagoval tým, že Trumpove vyjadrenia označil za „otrasné a neviazané“ a vyzdvihol Bidenove snahy posilniť alianciu.

Bez ohľadu na to, či o politike Ukrajiny rozhoduje Biden alebo Trump, nikto nemôže poprieť, aké nebezpečné je NATO pod vedením USA pre Európu. Biden vykorisťuje Európu a Trumpovi je jedno, či na kontinente vypukne ďalšia vojna.

Ukrajina nie je jediná, ktorá krváca. Čím dlhšie bude konflikt pokračovať, tým je pravdepodobnejšie, že sa stane pre USA záťažou.

S prudko rastúcimi cenami energie, priemyslu a komodít budú ľudia na celom svete nakoniec poškodení. USA možno dočasne získali z predaja zbraní a energie, no z dlhodobého hľadiska by mohol americký dolár postupne stratiť svoj vplyv a hegemónia USA sa rozpadne. Tento konflikt nebude mať absolútne žiadneho víťaza, povedal pre Global Times čínsky vojenský expert a televízny komentátor Song Zhongping.

Počúvanie a prijímanie príkazov od pohrebného ústavu – NATO nie je v záujme Európy. Európske krajiny by si mali zobrať na svoje plecia svoju vlastnú bezpečnosť, uzatvoriť mier s Ruskom a dosiahnúť mierový a spoločný rozvoj celej Európy.

Milí čitatelia, dnes vám dávam bonus vo forme veľmi peknej piesne-skladby od skupiny Coldplay – Viva la Vida. Toto tu sa spieva ťažšie ako naposledy mnou tu publikovaná skladba od Coldplay – The scientist. Mne sa tento druh hudobného štýlu veľmi páči. Prosím, skúste si túto na spev náročnejšiu skladbu aj tak zaspievať s Coldplay.

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

ocenenie, prezidentka, Andrej Matišák

Prezidentka ocenila redaktora Pravdy. Čaputová odovzdala Matišákovi medailu súvisiacu s výročím vstupu do NATO a EÚ

30.04.2024 16:35

Prezidentka Slovenskej republiky sa poďakovala 28 osobnostiam za ich prínos v kontexte členstva štátu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

parlament, fico

Nájde sa 90 poslancov? Gašpar zhodu pri ústavných sudcoch neočakáva. Opozícia hovorí, že sa čaká na Ficove rozhodnutie

30.04.2024 16:30

Zástupcovia opozície hovoria o obštrukcii a o tom, že koalícia čaká, či bude sa bude chcieť uchádzať o post aj Robert Fico.

France Macron

Uvidia Parížania Macrona plávať v rieke? Minister spravodlivosti sa nepridá, lebo mu prekáža teplota vody

30.04.2024 15:00

Od leta 2025 umožnia ľuďom zaplávať si v Seine, v ktorej platí zákaz kúpania už od roku 1923. Pozdĺž troch úsekov rieky budú mať k dispozícii šatne i sprchy.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 831
Celková čítanosť: 2722418x
Priemerná čítanosť článkov: 3276x

Autor blogu

Archív

Odkazy