Založ si blog

Mierová konferencia medzi RF a Ukrajinou vo Švajčiarsku.

Osobitný predstaviteľ Čínskej Ľudovej rep. pre euroázijské záležitosti Li Hui predniesol v piatok v Pekingu prejav na stretnutí diplomatov, v ktorom uviedol, že Čína komunikovala so Švajčiarskom o možnej mierovej konferencii a že akékoľvek mierové rozhovory by sa mali začať medzi Ukrajinou a Ruskom.

Na tomto stretnutí sa zúčastnili diplomati a zástupcovia veľvyslanectva v Pekingu zo 78 krajín a regiónov vrátane Ruska, Ukrajiny, Nemecka, Francúzska a EÚ. V čase, keď rusko-ukrajinský konflikt eskaluje, keďže vstupuje do svojho tretieho roku, Čína ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN a zodpovedná krajina bola vždy odhodlaná sprostredkovať a presadzovať mier a nikdy nestála nečinne, Li povedal.

Vzhľadom na to, že konflikt sa naďalej zhoršuje bez známok zmierňovania napätia, najnaliehavejšou úlohou je teraz začať mierové rozhovory čo najskôr, uviedol čínsky diplomat.

Li navštívil v dňoch 2. až 12. marca Rusko, ústredie EÚ, Poľsko, Ukrajinu, Nemecko a Francúzsko a rokoval s príslušnými stranami o politickom urovnaní ukrajinskej krízy, podrobne si vymenil názory a intenzívne cestoval, aby sprostredkoval medzi rôznymi stranami rozhovory.

Všetky strany pripisovali Liho návšteve veľký význam a ocenili čínske úsilie o podporu mierových rozhovorov, uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

„Účel nášho diplomatického raketoplánu je tentoraz jasný, zapojiť sa do hĺbkovej komunikácie s Ruskom a Ukrajinou, dvoma vojnou zmietanými krajinami, ako aj s príslušnými európskymi národmi, a na základe najnovšieho vývoja súčasnej situácie,“ dodal. aby sme spoločne hľadali spôsoby skorého politického riešenia krízy,“ povedal Li.

Čínsky diplomat sa podelil aj o niekoľko významných dojmov z návštevy. V Rusku viedli čínski a ruskí diplomati podrobné rozhovory a obaja verili, že udržiavanie dialógu o hlavnej kríze odráža strategickú koordináciu na vysokej úrovni medzi oboma krajinami. Rusko oceňuje úsilie Čínskej Ľudovej rep. pri uskutočňovaní druhého kola kyvadlovej diplomacie počas krízy a uznalo, že ukrajinskú krízu treba v konečnom dôsledku vyriešiť rokovaním, povedal Li.

Ruská strana tiež vyjadrila svoje vlastné názory na mierové rozhovory a zopakovala svoju ochotu zapojiť sa do komplexných rokovaní o ukrajinskej kríze.

Čínsky diplomat tiež zdôraznil, že veľkú dôležitosť jeho návšteve prikladá aj ukrajinská strana. Ukrajinská strana vyjadrila, že si vysoko váži ukrajinsko-čínske vzťahy a je ochotná presadzovať bilaterálne vzťahy a obchodné väzby pri zachovaní medziľudských výmen.

Li zdôraznil, že ukrajinská strana vyvrátila niektoré nepravdivé tvrdenia, že Čína si zámerne udržiava odstup od krajiny, pričom uviedol, že bilaterálne vzťahy to neovplyvnilo.

Ukrajinská strana tiež oceňuje vyvážený postoj Číny ku kríze a pozičný dokument, ktorý Čína zverejnila k riešeniu ukrajinskej krízy, dúfajúc, že Čína bude naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu, povedal Li na stretnutí.

Li sa tiež podelil o niektoré dojmy zo svojho posledného kola raketoplánovej diplomacie, keď povedal, že po viac ako dvoch rokoch od tejto krízy nevidel žiadne známky zmiernenia, ale konsenzus pre mierové rozhovory stúpa napriek pomerne veľkým rozdielom, pretože každá strana sa drží svojej vlastnej pozície. Všetci však súhlasia s tým, že táto kríza by sa mala nakoniec skončiť rokovaním, povedal Li.

Poznamenal tiež, že všetky strany očakávajú, že Čína bude hrať väčšiu a konštruktívnu úlohu, keďže všetky uznali jej výzvu na ukončenie konfliktu. Ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN a spoločný priateľ Ruska a Ukrajiny môže Čína pokračovať v sprostredkovateľskom úsilí, aby zhromaždila viac pozitívnych faktorov pre mierové rozhovory.

Pokiaľ ide o možnú mierovú konferenciu usporiadanú Švajčiarskom, Li povedal, že o tejto záležitosti diskutoval so švajčiarskou stranou v Bruseli počas svojej práve skončenej návštevy. Pán Li verí, že každá mierová konferencia by mala byť uznaná Ruskom aj Ukrajinou a mali by sa k nej v rovnakej miere pripojiť zainteresované strany, v ktorých sa otvorene diskutuje o všetkých možných mierových riešeniach.

Od minulého roka príslušné krajiny hostili viacero kôl medzinárodnej konferencie o ukrajinskej kríze a niektorí sa možno pýtajú, prečo sa Čínska Ľudová rep. nezúčastnila na následných konferenciách po konferencii v Jeddahu v auguste 2023, poznamenal Li.

„Môžem vám povedať, že čínska strana je presvedčená, že konferenciám tohto druhu sa nepodarilo pozvať dve hlavné zainteresované strany, aby sa pripojili, a na stole sa diskutovalo o návrhoch len z jednej strany… Takéto konferencie nemali zastúpenie a nedokázali priniesť konkrétne výsledky,“ povedal Li. Zhoduje sa na tom stále viac krajín z globálneho juhu, dodal čínsky diplomat, zatiaľ čo sa konferencia o mierových rozhovoroch vo Švajčiarsku stále pripravuje.

Dnešným bonusom pre čitateľov môjho blogu je veľmi pekná prieseň od našej poprednej speváčky Katky Knechtovej – Môj Bože. Nech sa vám páči a príjemný zážitok zo spievania s Katkou.

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 831
Celková čítanosť: 2719490x
Priemerná čítanosť článkov: 3273x

Autor blogu

Archív

Odkazy