Založ si blog

Premiér Čínskej Ľudovej rep. sa dnes stretol s americkou ministerkou financií.

Čínsky premiér Li Qiang sa v nedeľu, dnes stretol s americkou ministerkou financií Janet Yellenovou v Pekingu, kde naliehal na USA, aby spolupracovali s Čínou na dodržiavaní základných noriem trhového hospodárstva spravodlivej hospodárskej súťaže a otvorenej spolupráce a aby sa zdržali politizovania alebo nadmerného napínania tohto konceptu, národnej bezpečnosti, pokiaľ ide o hospodárske a obchodné otázky.

Ostro sledovaná cesta Yellenovej do Číny, ktorá zahŕňa stretnutia s vysokými čínskymi predstaviteľmi, podčiarkuje známky stabilizácie bilaterálnych vzťahov medzi Čínou a USA v rámci intenzívnejšej výmeny názorov medzi vysokými predstaviteľmi. USA však pokračujú v tvrdom boji proti čínskemu priemyslu a podnikom s tvrdeniami ako „nadmerná kapacita“, čo predstavuje riziko pre bilaterálny vzťah, uviedli odborníci.

Počas stretnutia v nedeľu ráno čínsky premiér povedal, že pod strategickým vedením oboch hláv štátov sa vzťahy medzi Čínou a USA v súčasnosti stabilizujú a Čína dúfa, že tieto dve krajiny môžu byť skôr partnermi než protivníkmi, so vzájomným rešpektom a mierovým spolunažívaním.

Li poznamenal, že Čína a USA ako dve najväčšie svetové ekonomiky majú hlboko prepojené ekonomické záujmy a posilnenie hospodárskej a obchodnej spolupráce má veľký význam pre rozvoj a globálny hospodársky rast oboch strán. Vyzval na posilnenie komunikácie a spoločné hľadanie spôsobov, ako zvládnuť a vyriešiť rozdiely.

Predovšetkým čínsky premiér povedal, že dúfa, že USA nebudú politizovať alebo preháňať koncepciu národnej bezpečnosti, pokiaľ ide o ekonomické a obchodné otázky, a že budú problémy s výrobnými kapacitami vnímať objektívne a dialekticky z trhovo orientovanej a globálnej perspektívy.

USA použili rôzne zámienky ako „obavy o národnú bezpečnosť“ na ospravedlnenie svojej neustále sa rozširujúcej represívnej kampane proti čínskym podnikom a výrobkom, aj keď americkí predstavitelia opakovane vyhlasujú, že sa nesnažia o oddelenie oboch ekonomík. V tom, čo sa zdá byť ďalším znakom ďalších represívnych opatrení, Yellenová nedávno upozornila na to, čo nazýva čínsky problém „nadmernej kapacity“.

Počas nedeľného stretnutia Yellenová povedala, že spoločným úsilím oboch strán sa vzťahy medzi USA a Čínou dostali na stabilnejší základ a USA oceňujú pokrok dosiahnutý v hospodárskom dialógu a spolupráci medzi USA a Čínou a neusilujú sa o „oddelenie “ od Číny.

Pozitívne signály

Yellenovej cesta, jej druhá od júla 2023, pritiahla širokú pozornosť v Číne aj na celom svete, pretože mnohí pozorne sledujú nový vývoj vo vzťahoch medzi Čínou a USA, ktoré sa často považujú za najdôslednejší bilaterálny vzťah na svete. Táto cesta spolu so sériou nedávnych výmen na vysokej úrovni zlepšila očakávania stabilných väzieb.

Niekoľko dní predtým, ako Yellenová dorazila do Guangzhou, juhočínskej provincie Guangdong, si vedúci predstavitelia oboch krajín zatelefonovali, čo analytici nazývajú „kotvou pre stabilizáciu vzťahov“. V Guangzhou sa čínsky vicepremiér He Lifeng stretol s Yellenovou a komunikoval „úprimne, pragmaticky a konštruktívne“.

„Návšteva Yellenovej v Číne vysiela pozitívny signál, ktorý ukazuje, že Čína a USA sú ochotné komunikovať a my to musíme plne potvrdiť,“ povedal Huo Jianguo, podpredseda Čínskej spoločnosti pre štúdie Svetovej obchodnej organizácie v Pekingu.

Huo poznamenal, že rozhodnutie vybrať si Guangzhou, ktoré je známe svojím ekonomickým rozvojom a otvorenosťou, ako prvú zastávku na Yelleninej ceste, naznačuje „pragmatický“ charakter návštevy, ktorá sa zameriava na komerčné otázky a podnikanie. „Zdá sa, že výber Guangzhou ako prvej zastávky bagatelizuje oficiálny tón… Yellenová je počas tejto cesty pragmatickejšia a ochotná mať kontakty so spoločnosťami, aby vytvorila uvoľnenejšiu atmosféru,“ povedal.

V nedeľu sa Yellenová v Pekingu stretla so starostom Pekingu Yin Yongom a navštívila Národnú školu rozvoja na prestížnej Pekingskej univerzite, kde podľa správ z médií viedla diskusie s učiteľmi a študentmi.

Zatiaľ čo cesta je vítaným znamením pre mnohých v Číne a na celom svete, niektorí zostávajú opatrní voči USA, pretože si všímajú neúnavnú kampaň Washingtonu proti čínskym podnikom a výrobkom.

„USA majú dlhodobý obojstranný prístup k Číne v tom zmysle, že sa snažia potláčať Čínu a zároveň s ňou spolupracovať. Musíme vidieť obe strany. Tvrdenie USA nemusí nutne znamenať prerušenie bilaterálnych vzťahov.“ A spolupráca nevyhnutne neznamená, že medzi týmito dvoma krajinami nebudú žiadne problémy,“ povedal He Weiwen, vedúci pracovník Centra pre Čínu a globalizáciu.

Povedal, že zatiaľ čo nedávne výmeny názorov medzi oboma stranami ukázali postupné zlepšovanie

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

Tomáš Zavázal prišiel nedávno na Ukrajine o život.

16.04.2024

Na youtube mal Tomáško svoju vlastné videa, ktoré vytvoril pred 8 rokmi. Vtedy to bol ešte taký malý chlapček, mohol mať tak okolo 12 – 14 rokov. Ten chlapček sa staroby nedožil. Prečo sa nechal nalákať na vojnu na Ukrajine? Biť žoldnierom je veľmi nebezpečná práca. Čo na to jeho rodičia?

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

sanitka,

Šiestačka v Maďarsku bodla nožom spolužiačku, vrtuľníkom ju odviezli do nemocnice

29.04.2024 18:03

Šiestačka si nôž priniesla z domu a mala ho schovaný v školskej lavici.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 831
Celková čítanosť: 2721450x
Priemerná čítanosť článkov: 3275x

Autor blogu

Archív

Odkazy