Založ si blog

Čína už nepotrebuje západné čipy na tréning údajov pre AI, robia to domácimi čipmi, superpočítačmi.

Čína dosahuje pokrok vo využívaní superpočítačov a domácich čipov umelej inteligencie na trénovanie údajov AI, keďže sa vyrovnáva s obmedzeniami, ktoré uvalili Spojené štáty na vývoz najpokročilejších čipov AI americkej spoločnosti Nvidia do krajiny, uviedli odborníci a vedúci predstavitelia spoločnosti.

Ich komentáre prišli po tom, čo China Mobile v nedeľu uviedla, že jej výpočtové centrum AI, najväčšie svojho druhu medzi globálnymi telekomunikačnými operátormi, začalo fungovať v Hohhote, autonómnom regióne Vnútorné Mongolsko, a viac ako 85 percent čipov AI používaných v centre je domácich.

Zheng Weimin, akademik Čínskej inžinierskej akadémie povedal, že Čína je doteraz domovom 14 superpočítačových centier na národnej úrovni.

Prostredníctvom koordinovaného dizajnu hardvéru a softvéru možno tieto zdroje využiť na školenie a odvodzovanie údajov pre veľké jazykové modely, čo je kľúčová technológia za generatívnymi aplikáciami AI, ako je napr. ChatGPT, povedal.

Tím vedený Zhengom vykonal školenie AI na dvoch veľkých jazykových modeloch, ako je LLAMA 7B, pomocou domáceho superpočítača. Školenie „dosiahlo výsledky zhodné s výsledkami školenia na amerických čipových platformách Nvidia, ale len za jednu šestinu nákladov na prenájom čipov Nvidia“, povedal Zheng.

Tieto poznámky prišli, keď ceny najpokročilejších AI čipov Nvidie v Číne prudko vzrástli po tom, čo USA sprísnili vývozné obmedzenia.

Kang Bo, vedúci oddelenia dátovej inteligencie v Národnom superpočítačovom centre v Tchien-ťine, pre China Daily povedal, že „domáce superpočítače majú nákladovú výhodu, pokiaľ ide o používanie, pretože spotreba energie a ceny čipov Nvidia sú veľmi vysoké“.

Superpočítačové centrum v Tchien-ťine minulý rok v máji predstavilo vlastný veľký jazykový model Tianhe Tianyuan využitím jeho superpočítačového výkonu. Centrum je známe vývojom a nasadením špičkových čínskych superpočítačov vrátane svetovo presláveného Tianhe-1, povedal Kang.

„Náš superpočítač zvládne vedecké aj AI výpočty, vrátane presného uvažovania. Tento integrovaný superpočítačový systém môžeme využiť na vykonávanie úloh, ktoré si predtým vyžadovali prepínanie medzi viacerými systémami. To je naša výhoda,“ dodal.

Ministerstvo vedy a techniky udelilo centru povolenie na zriadenie národnej verejnej výpočtovej otvorenej inovačnej platformy pre umelú inteligenciu novej generácie s cieľom rozšíriť spoluprácu s viacerými stranami, povedal Kang.

Začiatkom tohto mesiaca centrum uviedlo, že našlo partnerov na podporu aplikácie Tianhe Tianyuan v odvetviach, ako je lekársky výskum, verejná bezpečnosť, clá a ochrana životného prostredia.

Kang povedal, že na základe Tianhe Tianyuan centrum vyvinulo v spolupráci s partnermi „nemocničný AI mozog“, ktorý môže pomôcť lekárom posúdiť choroby a poskytnúť odporúčania na liečbu.

Okrem využitia superpočítačov na školenie AI používa viac čínskych spoločností domáce čipy AI vo svojich dátových centrách.

Gao Tongqing, zástupca generálneho riaditeľa China Mobile, uviedol, že spoločnosť tento rok komercializuje tri počítačové klastre AI, v ktorých bude spolu takmer 60 000 domácich AI čipov alebo jednotiek grafického spracovania. Pomôžu uspokojiť prudko rastúci dopyt Číny po školení AI veľkých jazykových modelov v širokom spektre odvetví, ako je doprava, zdravotníctvo, vzdelávanie a financie, dodal Gao.

Zhang Ping’an, generálny riaditeľ spoločnosti Huawei Cloud, pobočka spoločnosti Huawei v oblasti cloud computingu, ktorá vyvinula vlastné čipy AI, uviedol, že keďže vláda USA sprísňuje vývoz čipových technológií, je pre čínsku pevninu takmer nemožné získať prístup k 3 nanometrom alebo 5 nanometrom. -procesy výroby nanometrových polovodičov, dve najpokročilejšie technológie, ktoré už boli komercializované v zámorí.

„Mali by sme využiť naše výhody v oblasti šírky pásma a energie, aby sme kompenzovali nedostatky v našich čipoch a obišli obmedzenia,“ povedal Zhang.

Čínsky prezident sa stretol s Ruským prezidentom Putinom.

17.05.2024

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok vo Veľkej sále ľudu v Pekingu rokoval vo veľkej skupine s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý je v Číne na štátnej návšteve. Analytici z oboch krajín uviedli, že návšteva posilní a ďalej podporí bilaterálne strategické väzby s vysokou úrovňou vzájomnej dôvery a širokými spoločnými záujmami. Počas stretnutia Xi [...]

79 rokov od pádu 3. ríše.

08.05.2024

Pred 79 rokmi 3.ríša kapitulovala. Hitlerovské Nemecko sa pred 79 rokmi definitívne zrútilo. Prečo Hitler prehral vojnu so Sovietskym Zväzom? Vojenská technologická prevaha ZSSR sa ukázala ako rozhodujúca. Keď sa pýtali maršála Keitela (tvorca vojenskej operácie Barbarossa) kedy si uvedomil, že Nemecko prehrá túto vojnu tak jednoznačne odpovedal, že po moskovskej operácii v [...]

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 835
Celková čítanosť: 2737598x
Priemerná čítanosť článkov: 3279x

Autor blogu

Archív

Odkazy