Založ si blog

Čínske spoločnosti znížili poplatky za používanie AI.

Čínske technologické spoločnosti ako Tencent, Alibaba a ByteDance sa snažia dostať na trh s novými veľkojazyčnými modelmi (LLM) a znížiť poplatky za prístup k aplikačnému programovaciemu rozhraniu (API) k týmto modelom, čo je krok, ktorý je podľa odborníkov z odvetvia v prvom rade zaujímavý pre firemných používateľov, aj keď slúži aj ako zvonček pre budúce spotrebiteľské možnosti.

Explózia LLM viedla technologických gigantov k tomu, aby medzi sebou pretekali smerom k inováciám.

V stredu AI start-up iFlytek oznámil, že jeho Spark LiteLLMAPI bude natrvalo otvorený na bezplatné používanie a poplatky za jeho špičkový model boli výrazne znížené.

Poplatok, ktorý predstavuje pätinu ceny podobných produktov od konkurencie, ho sprístupní väčšiemu počtu používateľov a vývojárov. Môže to tiež urýchliť komercializáciu technológie LLM, uviedla spoločnosť.

V posledných dňoch technologickí giganti ako Alibaba, Baidu a ByteDance znížili náklady na svoje LLM. V utorok spoločnosť Alibaba Cloud uviedla, že s účinnosťou od stredy znížila ceny služieb pre svoju LLM TongyiQianwen až o 97 percent na 0,0005 juanov (0,0001 USD) za 1 000 vstupných tokenov.

V AI je token základnou jednotkou údajov, ktorú spracúvajú algoritmy, pričom 1 000 tokenov je približne ekvivalentných 750 anglickým slovám. Čínsky vyhľadávač Baidu sprístupnil svoje modely ENIRE Speed a ENIRE Lite tiež bezplatne.

Očakáva sa, že tieto prudké zníženia poplatkov urýchlia exponenciálny rast aplikácií AI, povedal v utorok pre tlačovú agentúru Xinhua Liu Weiguang, prezident obchodu s verejným cloudom v Alibaba Cloud Intelligence.

Takéto rezy sú bežné pre zahraničné aplikácie LLM. Od začiatku roku 2023 americký startup OpenAI s umelou inteligenciou znížil poplatky štyrikrát.

So znížením poplatkov od domácich výrobcov LLM vrátane iFlytek, Baidu, Alibaba a ByteDance vstupujú čínske modely AI do novej fázy konkurencie, poznamenali obchodníci. Cenovo dostupnejšie LLM podporia inovácie v rôznych aplikačných scenároch a zvýšia dopyt, uviedli.

„Cenová vojna pre modely AI sa práve začala,“ povedal Tian Feng, dekan SenseTime Intelligence Industry Research Institute.

Odborníci zdôraznili dôležitosť inovácií a modernizácie technológie AI na podporu scenárov aplikácií.

Cenové vojny sú normálnym obchodným trendom poháňaným konkurenciou na trhu a zásadne nemenia proces vedeckého výskumu a priemyselných inovácií, povedal Tian.

Trh a spotrebitelia vždy chcú najpokročilejšie LLM, takže výrobcovia LLM musia znížiť užívateľské poplatky prostredníctvom prebiehajúceho výskumu a vývoja, povedal Tian.

Slovenská vláda chce vyslať ekonomického diplomata do Thajska.

17.09.2024

Vláda Slovenskej republiky plánuje vyslať ekonomického diplomata do Thajska s cieľom posilniť hospodársku výmenu medzi SR a Thajskom. V roku 2023 sme s touto exotickou krajinou dosiahli obchodný obrat vo výške 466 miliónov eur. Snažím sa odhadnúť, čo vlastne do Thajska vyvážame, no myslím si, že najväčší problém spočíva inde. Takmer všetky ekonomicky významné firmy [...]

Čína oznamuje nulové clo pre najmenej rozvinuté krajiny sveta.

13.09.2024

Čínska ľudová republika poskytne všetkým najmenej rozvinutým krajinám sveta, ktoré udržiavajú diplomatické vzťahy s Čínou, nulové clo na 100 % colných položiek, uvádza sa vo vyhlásení Komisie pre colný sadzobník Štátnej rady zverejnenom vo štvrtok. Tento krok má za cieľ podporiť jednostranné otvorenie sa najmenej rozvinutým krajinám a dosiahnuť spoločný rozvoj. [...]

Zaujímavý názor brazílskeho občana na politiku súčasnej komunistickej Číny.

12.09.2024

Jeho vysvetlenie, jeho názor: Na túto otázku môžem odpovedať z pohľadu Brazílie, ako rodený Brazílčan. Mnoho brazílskych nacionalistov sa v určitej miere inšpiruje čínskym systémom a politikou. Ak by sa dostali k moci, určite by sa snažili implementovať aspoň niektoré jeho prvky. Avšak hlavné médiá, inštitucionálne strany a extraktivistické elity v Brazílii – [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Český prezident Pavel: K porážke Ukrajiny či Ruska nepríde. Časť územia na Ukrajine zostane dočasne okupovaná

24.09.2024 00:00

Ukrajina musí byť realistická ohľadom svojich vojnových cieľov a prijať, že časť územia by mohla dočasne zostať pod ruskou kontrolou, tvrdí český prezident Pavel.

Trump

Trump vedie v najnovšom prieskume v troch kľúčových štátoch

23.09.2024 23:35

Trump šesť týždňov pred novembrovými prezidentskými voľbami predstihol kandidátku Harrisovú.

povodeň, budapešť, dunaj

V Budapešti klesla hladina Dunaja od kulminácie už o vyše metra

23.09.2024 23:04, aktualizované: 23:15

Vlna povodní, ktoré sa v Maďarsku začali v priebehu minulého týždňa, sa blíži ku koncu.

Routh, Trump

Podozrivý z pokusu o atentát na Trumpa napísal list o úmysle zabiť ho

23.09.2024 20:07, aktualizované: 21:57

Ryana Routh podľa vyšetrovateľov 15. septembra mieril puškou z krovia vedľa Trumpovho golfového ihriska, kde republikánsky prezidentský kandidát hral golf.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 865
Celková čítanosť: 2865583x
Priemerná čítanosť článkov: 3313x

Autor blogu

Archív

Odkazy