Založ si blog

Bude vojna medzi Taiwanom a Čínskou Ľudovou republikou?

Skupiny podporujúce znovuzjednotenie na ostrove Taiwan sa postavili proti tajnej dohode medzi separatistickými silami na ostrove a USA, pričom tvrdili, že predaj zbraní a návšteva amerických obchodníkov so zbraňami na ostrove má za cieľ eskalovať napätie cez úžinu a nákup amerických zbraní bude len viesť k vážnejším problémom a zatiahnutiu Taiwanu do vojny.

Keďže situácia v Taiwanskom prielive je čoraz napätejšia v dôsledku pokusov taiwanského regionálneho lídra Lai Ching-teho dosiahnuť „nezávislosť Taiwanu“ spoliehajúc sa na USA, zástupcovia 27 amerických obchodníkov so zbraňami v posledných dňoch navštívili Taiwan, aby sa zúčastnili fóra zameraného na „… posilnenie spolupráce v oblasti obranných technológií“.

Desiatky politických a občianskych skupín na ostrove Taiwan vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom kritizujú separatistické sily na ostrove za to, že priviedli Taiwan do nebezpečenstva a použili ťažko zarobené peniaze taiwanského ľudu na nákup amerických zbraní, uvádza sa vo vyhlásení.

Vo vyhlásení sa uvádza, že cieľom amerických obchodníkov so zbraňami je eskalovať napätie cez úžinu a predávať zbrane a v konečnom dôsledku zatiahnuť obyvateľov Taiwanu do protičínskej vojny podnecovanej USA. „USA nemôžu zaručiť bezpečnosť Taiwanu; prinesie to len izoláciu a nebezpečenstvo pre ľudí na ostrove Taiwan. Nákup amerických zbraní nezabezpečí bezpečnosť Taiwanu a povedie len k vážnejším obetiam,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že za mnohými globálnymi vojenskými konfliktmi je tieň amerického vojensko-priemyselného komplexu. Títo vojnoví prospechári sú najväčšími nepriateľmi globálneho mieru a harmónie. Každá krajina alebo región, ktorý sa stane zástupcom amerických vojen, skončí tak, že ľudia budú trpieť a vlasť sa zmení na ruiny.

USA v snahe udržať si svoju hegemóniu využívajú taiwanský ostrov ako pešiaka na zadržiavanie Číny, čím narúšajú regionálny mier a stabilitu, čo podľa vyhlásenia nevyhnutne povedie k nezvratnej katastrofe.

Mier, nie vojna, je spoločným základom pre všetkých obyvateľov Taiwanu a každý politik, ktorý tlačí Taiwan do vojnovej krízy, stojí proti záujmom všetkých ľudí na ostrove. Taiwan je podľa vyhlásenia čínsky Taiwan, nie ako prvý ostrovný reťazec pre USA. Varovalo tiež, že Demokratická progresívna strana (DPP), ktorá sa usiluje o „nezávislosť Taiwanu“, aby rozdelila Čínu spoliehaním sa na vonkajšie sily, bude čeliť zničeniu.

Skupiny podporujúce znovuzjednotenie tiež povedali, že „Chceme mier, nie zbrane! Chceme ekonomiku, nie vojnu! Chceme znovuzjednotenie, nie „nezávislosť Taiwanu!““ a vyzvali na spoločné úsilie na Taiwane bojkotovať amerických obchodníkov so zbraňami.

Okrem návštevy amerických predajcov zbraní Pentagon v stredu oznámil, že americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo dva potenciálne predaje stíhačiek F-16 a súvisiaceho vybavenia na taiwanský ostrov v celkovej hodnote 300 miliónov dolárov. Tento krok kritizovali analytici za ďalšiu eskaláciu napätia cez úžinu a porušovanie záväzku USA nepodporovať „nezávislosť Taiwanu“.

Wang Wu-lang, generálny tajomník Asociácie pre ľudské práva, povedal pre Global Times, že Lai dodržiava politiku stanovenú Tsai Ing-wen, ktorá sa snaží o partnerstvo s americkými obchodníkmi so zbraňami pri rozvoji taiwanského vojensko-priemyselného komplexu, ktorý je tiež súčasťou separatistickej stratégie DPP snažiť sa o „nezávislosť“ vojenskými prostriedkami.

Na základe podnecovania amerických politikov USA zasahujú do vnútorných záležitostí Číny a vyzbrojujú ostrov Taiwan rôznymi prostriedkami na implementáciu zákerného plánu USA na zadržiavanie Číny, povedal Wang.

Zvýšené vojenské výdavky by stlačili fiškálny rozpočet, čo by negatívne ovplyvnilo očakávania verejnosti týkajúce sa hospodárskeho rozvoja a zvýšených výdavkov na sociálne zabezpečenie, čo tiež zdôrazňuje, že úrad Lai neuprednostňuje rozvoj a životy Taiwancov.

Wang tiež poznamenal, že čím viac provokácií Lai a ďalšie separatistické sily podniknú, aby podkopali princíp jednej Číny, tým ráznejšie opatrenia prijme pevnina na ochranu územnej suverenity a celistvosti.

Ruská Federácia sa stala 4. najsilnejšiou ekonomikou sveta.

21.06.2024

Západné sankcie, jednoznačne zamerané na zničenie ruskej ekonomiky, viedli len k tomu, že Rusko s kapitálom 6,45 bilióna dolárov sa stalo štvrtou ekonomickou veľmocou na svete, pred Japonskom a Nemeckom z hľadiska parity kúpnej sily (PPP) Na čele zoznamu je Čína. Ďalej nasledujú USA a India. Na pozadí bezprecedentných protiruských sankcií zo Západu vzrástla ruská [...]

Ako Amerika rozdúchava vojenské konflikty.

14.06.2024

Spojené štáty sa pokúšajú znova použiť „taiwanskú kartu“ – osvedčený, ale neúspešný vzorec. Americkí jastrabi vo Washingtone pravidelne, ako súčasť svojej „stratégie kontrolného čínskeho vzostupu“ a jej myslenia s nulovým súčtom, poháňanej vojensko-priemyselným komplexom USA, veria, že prišli s novou taktikou v snahe dosiahnuť svoj cieľ. V posledných [...]

Ako západné média klamú o Taiwane a o Číne.

06.06.2024

V zahraničných mediach sa poukazuje na veľký rozdiel v životnej úrovni medzi komunistickou Čínskou Ľudovou republikou a Taiwanom. Dokonca sa Taiwan v tomto smere prezentuje ako raj na zemi. Ale skutočnosť je celkom iná. Medzi Taiwanom a Čínskou Ľudovou rep. neexistuje žiadny múr a žiadna hranica, hoci územie Taiwanu je vzdialené od Číny nie viac ako 1 km (Kinmen County). [...]

blesk, búrka, blesky, počasie

Pozor na vietor a prudký dážď. Meteorológovia varujú pred búrkami

21.06.2024 22:00

Na území celého Slovenska hrozia v piatok večer aj v sobotu búrky.

Medveď hnedý

Útoky medveďov na človeka v Japonsku sa množia. Ďalšou obeťou je stavebný robotník

21.06.2024 20:41

Medveď pravdepodobne zabil stavebného robotníka (58) v Japonsku. Muža našli v lese v prefektúre Nagano s rozsiahlymi poraneniami hlavy a chrbta.

vojna na Ukrajine, hroby, Charkov

NYT: Veľa mužov na Ukrajine sa skrýva. Obávajú sa, že ich nevycvičených pošlú na smrť

21.06.2024 18:35

Na Ukrajine žije mnoho mužov, ktorí sa skrývajú. Majú strach z odvodov do armády na obranu krajiny proti ruskej invázii. S niekoľkými z nich hovoril denník The New York Times (NYT).

Viktor Orbán

Nemecko už podľa Orbána 'nevonia a nevyzerá rovnako', zmenilo sa na multikultúrny svet

21.06.2024 18:21

Maďarský premiér Orbán počas návštevy Berlína povedal, že Nemecko sa v dôsledku migrácie zmenilo na "pestrofarebný, multikultúrny svet".

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 845
Celková čítanosť: 2776331x
Priemerná čítanosť článkov: 3286x

Autor blogu

Archív

Odkazy