Založ si blog

Ako Amerika rozdúchava vojenské konflikty.

Spojené štáty sa pokúšajú znova použiť „taiwanskú kartu“ – osvedčený, ale neúspešný vzorec.

Americkí jastrabi vo Washingtone pravidelne, ako súčasť svojej „stratégie kontrolného čínskeho vzostupu“ a jej myslenia s nulovým súčtom, poháňanej vojensko-priemyselným komplexom USA, veria, že prišli s novou taktikou v snahe dosiahnuť svoj cieľ.

V posledných troch desaťročiach od skončenia studenej vojny americkí politici otvorene povedali, že Američania a iní môžu prijať mimoriadne opatrenia, vrátane podnietenia separatizmu, aby zastavili vzostup Číny.

Niet divu, že aj v dnešnom svete, napriek tomu, že sú USA upadajúcou superveľmocou, naďalej rozdúchava „nezávislosť Taiwanu“. Dôvod: myslenie USA sa od čias studenej vojny nezmenilo.

Takéto zmýšľanie spolu s jeho nezodpovednými vyhláseniami je v rozpore so sľubmi a záväzkami, ktoré USA prijali v troch spoločných komuniké. 25. októbra 1971 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov jednomyseľne schválilo rezolúciu 2758, v ktorej sa jednoznačne uvádza, že „zástupcovia vlády Čínskej ľudovej republiky sú jedinými zákonnými zástupcami Číny v Organizácii Spojených národov“.

Šesť mesiacov po historickej rezolúcii Valného zhromaždenia OSN, presnejšie vo februári 1972, USA a Čína podpísali Šanghajské komuniké, v ktorom sa kategoricky uvádza: „Všetci Číňania na oboch stranách Taiwanského prielivu tvrdia, že existuje iba jedna Čína. Taiwan je súčasťou Číny.“

Porušenie slávnostných prísľubov a nedodržanie medzinárodných záväzkov je bohužiaľ veľkou súčasťou výsledkov USA, najmä v zahraničnej politike, či už ide o Parížsku dohodu, od ktorej bývalý prezident Donald Trump odstúpil a úradujúci prezident Joe Biden sa k nej opäť pripojil, alebo o iránsku nukleárnu dohodu, ktorú podpísala administratíva Baracka Obamu, ale Trump ju bohužiaľ vzdal.

Posilnenie tohto rekordu je posadnutosťou USA „zmenou režimu“. Zdokumentované dôkazy ukazujú, že počas studenej vojny sa USA 72-krát pokúsili zmeniť režimy a vlády, najmä v krajinách globálneho juhu, pomocou agentúr ako CIA.

Prečo je posledný pokus USA podnietiť problémy v ázijsko-tichomorskom regióne hraním „taiwanskej karty“ odsúdený na neúspech? Po prvé, ako uviedli mnohé médiá a vedci, západom podporovaný globálny poriadok po druhej svetovej vojne sa rozpadá v dôsledku zväčšujúcej sa priepasti medzi tým, čo sa vyznáva a čo sa praktizuje.

Napríklad USA hovoria o „ľudských právach“ v čínskej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, ale mlčia o tom, ako Izrael neúnavne búši do pásma Gazy, čo je vážny zločin proti ľudskosti. Ale ako môžu USA chrániť ľudské práva palestínskeho ľudu, keď dodávajú zbrane a vojenské vybavenie a poskytujú peňažnú pomoc a diplomatickú podporu Izraelu?

Po druhé, svet je svedkom dvoch protichodných cieľov: zatiaľ čo Čína sa snaží napomôcť demokratizácii medzinárodných vzťahov prostredníctvom prepojenia a spolupráce, čoho príkladom je iniciatíva hodvábnej cesty, v rámci ktorej sa investovalo 1 bilión dolárov do projektov v Ázii, Afrike a Strednom regióne za posledných 10 rokov. Naproti tomu USA sa od 11. septembra 2001 teroristickými útokmi snažia militarizovať medzinárodné vzťahy, čo vyvoláva konfrontácie a konflikty. USA tiež premrhali 6,5 bilióna dolárov z peňazí daňových poplatníkov USA vo vojnách v Afganistane, Iraku, Sýrii, Líbyi a Somálsku.

Po tretie, globálny juh, vrátane veľkých častí Ázie a Tichomoria, nemá náladu vrátiť sa do čias studenej vojny. Preto neexistujú žiadni „kupci demokracie“ pre recept USA na konfrontáciu alebo novú studenú vojnu, ktorú dopĺňajú stovky ich zámorských vojenských základní po celom svete a nové bezpečnostné aliancie a bloky ako AUKUS a QUAD.

„Taiwanská karta“ je už dávno po dátume platnosti a čím skôr si to americkí politici uvedomia, tým lepšie, hoci pre nich, najmä v tomto roku prezidentských volieb, má politika vždy prednosť pred princípmi. A ak Amerika poukazuje aký ekonomický a politický raj je Taiwan, tak prečo obyčajní Číňania neutekajú z pevninskej Číny do vysnívaného ekonomicky a demokraticky vyspelého raja na Taiwane?

Ruská Federácia sa stala 4. najsilnejšiou ekonomikou sveta.

21.06.2024

Západné sankcie, jednoznačne zamerané na zničenie ruskej ekonomiky, viedli len k tomu, že Rusko s kapitálom 6,45 bilióna dolárov sa stalo štvrtou ekonomickou veľmocou na svete, pred Japonskom a Nemeckom z hľadiska parity kúpnej sily (PPP) Na čele zoznamu je Čína. Ďalej nasledujú USA a India. Na pozadí bezprecedentných protiruských sankcií zo Západu vzrástla ruská [...]

Bude vojna medzi Taiwanom a Čínskou Ľudovou republikou?

07.06.2024

Skupiny podporujúce znovuzjednotenie na ostrove Taiwan sa postavili proti tajnej dohode medzi separatistickými silami na ostrove a USA, pričom tvrdili, že predaj zbraní a návšteva amerických obchodníkov so zbraňami na ostrove má za cieľ eskalovať napätie cez úžinu a nákup amerických zbraní bude len viesť k vážnejším problémom a zatiahnutiu Taiwanu do vojny. Keďže [...]

Ako západné média klamú o Taiwane a o Číne.

06.06.2024

V zahraničných mediach sa poukazuje na veľký rozdiel v životnej úrovni medzi komunistickou Čínskou Ľudovou republikou a Taiwanom. Dokonca sa Taiwan v tomto smere prezentuje ako raj na zemi. Ale skutočnosť je celkom iná. Medzi Taiwanom a Čínskou Ľudovou rep. neexistuje žiadny múr a žiadna hranica, hoci územie Taiwanu je vzdialené od Číny nie viac ako 1 km (Kinmen County). [...]

blesk, búrka, blesky, počasie

Pozor na vietor a prudký dážď. Meteorológovia varujú pred búrkami

21.06.2024 22:00

Na území celého Slovenska hrozia v piatok večer aj v sobotu búrky.

Medveď hnedý

Útoky medveďov na človeka v Japonsku sa množia. Ďalšou obeťou je stavebný robotník

21.06.2024 20:41

Medveď pravdepodobne zabil stavebného robotníka (58) v Japonsku. Muža našli v lese v prefektúre Nagano s rozsiahlymi poraneniami hlavy a chrbta.

vojna na Ukrajine, hroby, Charkov

NYT: Veľa mužov na Ukrajine sa skrýva. Obávajú sa, že ich nevycvičených pošlú na smrť

21.06.2024 18:35

Na Ukrajine žije mnoho mužov, ktorí sa skrývajú. Majú strach z odvodov do armády na obranu krajiny proti ruskej invázii. S niekoľkými z nich hovoril denník The New York Times (NYT).

Viktor Orbán

Nemecko už podľa Orbána 'nevonia a nevyzerá rovnako', zmenilo sa na multikultúrny svet

21.06.2024 18:21

Maďarský premiér Orbán počas návštevy Berlína povedal, že Nemecko sa v dôsledku migrácie zmenilo na "pestrofarebný, multikultúrny svet".

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 845
Celková čítanosť: 2776368x
Priemerná čítanosť článkov: 3286x

Autor blogu

Archív

Odkazy