Založ si blog

Najnovšie zvýšenie sadzieb FEDu vrhá tieň na globálnu ekonomiku, ale má obmedzený vplyv na čínsku menovú politiku: odborníci

Najnovšie zvýšenie sadzieb amerického Fedu s cieľom čeliť vysokej inflácii môže podľa expertov vrhnúť tieň na oživenie globálnej ekonomiky, ale jeho vplyv na čínsky finančný trh a menovú politiku bude obmedzený, a to vďaka silnému ekonomickému oživeniu Číny po pandémii COVID-19. epidémie a jej dostatočná likvidita.

Politický výbor americkej centrálnej banky v stredu zvýšil úrokové sadzby o štvrtinu percentuálneho bodu. Išlo o 10. túru aktuálneho cyklu, ktorá prišla len niečo vyše roka.

Všeobecne očakávané rozhodnutie posunulo cieľovú sadzbu fondov Fedu na rozpätie 5-5,25 percenta, čo je najviac od augusta 2007.

Na tlačovej konferencii po stretnutí predseda Fedu Jerome Powell uviedol, že banka sa podľa správ amerických médií „približuje alebo možno dokonca k tomu blíži“, keď došlo k pozastaveniu cyklu zvyšovania sadzieb, čím sa upustilo od náznaku, že súčasný cyklus zvyšovania sadzieb môže čoskoro byť pozastavené.

„Ako môžeme vidieť z nedávnych ekonomických údajov USA, krajina čelí dileme s mierne rastúcou ekonomikou a vysokou infláciou, ktorá sa v skutočnosti nezmiernila,“ povedal vo štvrtok pre Global Times Chen Li, hlavný ekonóm Chuancai Securities.

Rast ekonomiky USA sa v prvom štvrťroku 2023 spomalil na anualizovanú a sezónne upravenú mieru 1,1 percenta, čo je menej ako očakávanie trhu na úrovni 2 percent.

Zasadnutie Fedu sa uskutočnilo v čase bankových turbulencií v USA a vyššie sadzby zvýšia tlak na bankový systém, pretože zvýšia náklady na medzibankové pôžičky.

Americké regulačné orgány prevzali kontrolu nad First Republic Bank a v pondelok ju predali JPMorgan Chase. Stala sa treťou zabavenou bankou v priebehu dvoch mesiacov.

Vzhľadom na to, že riziká v bankovom systéme viedli k ďalšiemu sprísneniu úverov v USA, Fed môže vstúpiť do obdobia pozorovania politiky a pravdepodobnosť pozastavenia zvyšovania úrokových sadzieb je relatívne vysoká, Wu Chaoming, zástupca vedúceho Chasing Research Institute , povedal vo štvrtok Global Times.

„Banková kríza v USA sa pravdepodobne prenesie do reálnej ekonomiky, čo urýchli sprísnenie financovania cez také kanály, ako sú úvery, dlhopisy a akcie, a výrazne zvýši riziko, že americká ekonomika upadne do recesie,“ povedal Wu.

Ak sa USA rozhodnú pokračovať vo zvyšovaní sadzieb, bude to mať negatívny vplyv na globálnu ekonomiku, poznamenal.

Zhou Maohua, ekonóm z Everbright Bank, varoval, že ostatné ekonomiky by sa mali chrániť pred vedľajšími účinkami kríz v bankovom sektore USA a vysokej inflácie.

„Najnovšie zvýšenie sadzieb Fedu však bude mať obmedzený vplyv na čínske hospodárstvo a finančné prostredie, keďže hospodárstvo a politika týchto dvoch krajín sú teraz v rôznych fázach cyklu,“ povedal Zhou vo štvrtok pre Global Times.

Ekonomické oživenie Číny v štádiu po epidémii bolo lepšie, ako sa očakávalo. Začalo to solídne, keď HDP v prvom štvrťroku medziročne vzrástol o 4,5 percenta, pričom spotreba sa podieľala približne dvoma tretinami na výkone ekonomiky, ukázali oficiálne údaje.

Z krátkodobého hľadiska zvýšenie úrokových sadzieb amerického Fedu zvýši atraktivitu amerického dolára a jüan bude pod tlakom, ale zo strednodobého a dlhodobého hľadiska bude sila jüanu užšie súvisieť s domácou ekonomikou, podľa Chena.

Keďže sa očakáva, že cyklus zvyšovania úrokových sadzieb Fedu skončí, klesajúci trend amerického dolárového indexu sa posilní a silné exportné vyhliadky podporia základy jüanu. V takom prípade sa podľa prieskumu spoločnosti Southern Asset Management očakáva návrat zahraničného kapitálu na trh s akciami.

V porovnaní so sprísňovaním úverov v USA zostáva domáca likvidita vysoká vďaka zdravej a stabilnej menovej politike Číny, povedal Chen.

Global Times, Peking, 05. May 2023

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Kapitalizmus ako sme ho poznali v minulosti je mŕtvy.

17.04.2024

Pozrite si video pod týmto článočkom. Video je vlastne nedávny rozhovor Yanisa Varoufakisa s moderátorom portálu PoliticsJOE o súčasnej sociálno-ekonomickej situácií, dôvody súčasných problémov v západnej spoločnosti.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.

Mária Kolíková

Kolíková návrh na svoje odvolanie vníma ako výkrik koalície: Kto sa nám postaví, pôjde dole

02.05.2024 17:57

Koaliční poslanci Kolíkovej vyčítajú aj to, že podpísala podnet na generálnu prokuratúru týkajúci sa zmeny štatútu SIS.

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 832
Celková čítanosť: 2724985x
Priemerná čítanosť článkov: 3275x

Autor blogu

Archív

Odkazy