Založ si blog

V Číne sa tento rok predá rekordné množstvo automobilov.

Očakáva sa, že čínsky trh s vozidlami dosiahne tento rok rekord po dvojcifernom raste za prvých 11 mesiacov, uviedlo v pondelok popredné obchodné združenie krajiny.

„Tržby s veľkou pravdepodobnosťou prekonajú náš predchádzajúci odhad (3-percentný medziročný rast) a dosiahnu rekord,“ povedal Chen Shihua, zástupca generálneho tajomníka Čínskej asociácie výrobcov automobilov.

Predaj vozidiel v Číne vyvrcholil v roku 2017 na úrovni 28,88 milióna kusov. V roku 2020 klesli na 25,31 milióna jednotiek, ale odvtedy začali opäť rásť. V minulom roku bolo dodaných 26,86 milióna kusov.

Predaje v roku 2022 sú už zatienené dodávkami za prvých 11 mesiacov tohto roka, ktoré dosiahli 26,94 milióna kusov, čo je medziročný nárast o 10,8 percenta.

V novembri produkcia dosiahla rekordných 3,09 milióna kusov, čo je medziročný nárast o 29,4 percenta a predaj dosiahol 2,97 milióna kusov, čo predstavuje nárast o 27,4 percenta.

CAAM uviedol, že výkonnosť sektora minulý mesiac prekonala jeho očakávania a vysvetlila, že nárast bol spôsobený predovšetkým náporom kupujúcich automobilov pri zadávaní objednávok, čiastočne kvôli vládnym stimulom a zľavám od výrobcov automobilov, spolu s nižšou porovnávacou základňou v tom istom mesiaci minulého roka. .

Nové energetické vozidlá zaznamenali ešte vyšší rast. Po prvýkrát ich výroba a predaj prekročili v novembri 1 milión kusov, uviedol CAAM.

Za prvých 11 mesiacov bolo takýchto dodávok celkovo 8,3 milióna kusov, čo je medziročný nárast o 36,7 percenta. Ako seriózna voľba medzi kupujúcimi automobilov predstavovali viac ako 30 percent celkového predaja vozidiel v krajine za rovnaké obdobie.

Mnoho automobiliek zaznamenalo rýchly rast. Nio predalo v novembri 15 959 elektrických vozidiel, čo predstavuje medziročný nárast o približne 16 percent.

Startup kótovaný v New Yorku zaznamenal, že jeho kumulatívne dodávky od januára do novembra dosiahli viac ako 142 000 jednotiek, čo je o 33 percent viac ako v rovnakom období minulého roka.

V tomto sektore napredujú aj etablované automobilky. BYD minulý mesiac predal 301 378 vozidiel, čím sa jeho predaj v tomto roku zvýšil na viac ako 2,67 milióna kusov.

BMW Group začiatkom tohto mesiaca uviedla, že jej doterajší kumulatívny predaj NEV v Číne dosiahol viac ako 300 000 kusov.

Great Wall Motor, najväčší čínsky výrobca SUV a pickupov, zaznamenal v novembri medziročný nárast predaja NEV o 143 percent na 31 248 kusov – ôsmy mesiac po sebe automobilka v provincii Che-pej zaznamenala nárast predaja NEV.

Za prvých 11 mesiacov dosiahol celkový predaj GWM NEV 232 145 kusov, čo je o 92 percent viac ako v rovnakom období minulého roka.

NEV poháňajú celkový čínsky export vozidiel. Od januára do novembra bolo do zámoria vyexpedovaných 4,41 milióna vozidiel vyrobených v Číne, z čoho približne 25 percent tvorili elektrické vozidlá a plug-in hybridy.

Zu Sijie, hlavný inžinier spoločnosti SAIC Motor, uviedol, že rýchly vzostup Číny na popredné miesto v sektore elektrických a inteligentných vozidiel umožnil krajine stať sa popredným svetovým vývozcom automobilov.

V EÚ sa minulý rok predalo necelých 11,3 miliona automobilov, čo je cca 42,1 percenta z celkového predaja automobilov v Čínskej Ľudovej rep.

Bónus pre vás milí čitatelia. Dnes je to evergreen od skupiny the Beatles – Yesterday. Pieseň yesterday sa po prvý raz hrala v Amerike v septembri roku 1965. Prosím, skúste si túto veľmi jednoduchú pieseň zaspievať.

79 rokov od pádu 3. ríše.

08.05.2024

Pred 79 rokmi 3.ríša kapitulovala. Hitlerovské Nemecko sa pred 79 rokmi definitívne zrútilo. Prečo Hitler prehral vojnu so Sovietskym Zväzom? Vojenská technologická prevaha ZSSR sa ukázala ako rozhodujúca. Keď sa pýtali maršála Keitela (tvorca vojenskej operácie Barbarossa) kedy si uvedomil, že Nemecko prehrá túto vojnu tak jednoznačne odpovedal, že po moskovskej operácii v [...]

Čína už nepotrebuje západné čipy na tréning údajov pre AI, robia to domácimi čipmi, superpočítačmi.

05.05.2024

Čína dosahuje pokrok vo využívaní superpočítačov a domácich čipov umelej inteligencie na trénovanie údajov AI, keďže sa vyrovnáva s obmedzeniami, ktoré uvalili Spojené štáty na vývoz najpokročilejších čipov AI americkej spoločnosti Nvidia do krajiny, uviedli odborníci a vedúci predstavitelia spoločnosti. Ich komentáre prišli po tom, čo China Mobile v nedeľu [...]

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

Gruzínsko / Tbilisi /

Výbor gruzínskeho parlamentu odobril návrh sporného zákona o 'zahraničných agentoch' za 67 sekúnd

13.05.2024 18:23

Rýchlosť prerokúvania a hlasovania zdôvodnil predseda výboru tým, že tretie čítanie obsahuje iba redakčné pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.

indonézia, sopka, záplavy

Indonéziu sužujú záplavy, zahynuli už desiatky ľudí. Na jednom z jej ostrovov vybuchla sopka

13.05.2024 18:18

Obyvateľov ohrozujú aj veľké sopečné kamene, ktoré sa začali valiť po silnom daždi z jednej z najaktívnejších indonézskych sopiek.

Sergej Šojgu / Valerij Gerasimov /

Splní Putin Prigožinov sen? Po Šojguovi môže padnúť aj Gerasimov

13.05.2024 18:11

Kto by si nepamätal virálne video, na ktorom šéf súkromnej žoldnierskej armády vlani v máji nad hromadou tiel svoich bojovníkov zúrivo kričal: "Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?"

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 834
Celková čítanosť: 2734508x
Priemerná čítanosť článkov: 3279x

Autor blogu

Archív

Odkazy