Založ si blog

Ako Amerika rozdúchava vojenské konflikty.

Spojené štáty sa pokúšajú znova použiť „taiwanskú kartu“ – osvedčený, ale neúspešný vzorec.

Americkí jastrabi vo Washingtone pravidelne, ako súčasť svojej „stratégie kontrolného čínskeho vzostupu“ a jej myslenia s nulovým súčtom, poháňanej vojensko-priemyselným komplexom USA, veria, že prišli s novou taktikou v snahe dosiahnuť svoj cieľ.

V posledných troch desaťročiach od skončenia studenej vojny americkí politici otvorene povedali, že Američania a iní môžu prijať mimoriadne opatrenia, vrátane podnietenia separatizmu, aby zastavili vzostup Číny.

Niet divu, že aj v dnešnom svete, napriek tomu, že sú USA upadajúcou superveľmocou, naďalej rozdúchava „nezávislosť Taiwanu“. Dôvod: myslenie USA sa od čias studenej vojny nezmenilo.

Takéto zmýšľanie spolu s jeho nezodpovednými vyhláseniami je v rozpore so sľubmi a záväzkami, ktoré USA prijali v troch spoločných komuniké. 25. októbra 1971 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov jednomyseľne schválilo rezolúciu 2758, v ktorej sa jednoznačne uvádza, že „zástupcovia vlády Čínskej ľudovej republiky sú jedinými zákonnými zástupcami Číny v Organizácii Spojených národov“.

Šesť mesiacov po historickej rezolúcii Valného zhromaždenia OSN, presnejšie vo februári 1972, USA a Čína podpísali Šanghajské komuniké, v ktorom sa kategoricky uvádza: „Všetci Číňania na oboch stranách Taiwanského prielivu tvrdia, že existuje iba jedna Čína. Taiwan je súčasťou Číny.“

Porušenie slávnostných prísľubov a nedodržanie medzinárodných záväzkov je bohužiaľ veľkou súčasťou výsledkov USA, najmä v zahraničnej politike, či už ide o Parížsku dohodu, od ktorej bývalý prezident Donald Trump odstúpil a úradujúci prezident Joe Biden sa k nej opäť pripojil, alebo o iránsku nukleárnu dohodu, ktorú podpísala administratíva Baracka Obamu, ale Trump ju bohužiaľ vzdal.

Posilnenie tohto rekordu je posadnutosťou USA „zmenou režimu“. Zdokumentované dôkazy ukazujú, že počas studenej vojny sa USA 72-krát pokúsili zmeniť režimy a vlády, najmä v krajinách globálneho juhu, pomocou agentúr ako CIA.

Prečo je posledný pokus USA podnietiť problémy v ázijsko-tichomorskom regióne hraním „taiwanskej karty“ odsúdený na neúspech? Po prvé, ako uviedli mnohé médiá a vedci, západom podporovaný globálny poriadok po druhej svetovej vojne sa rozpadá v dôsledku zväčšujúcej sa priepasti medzi tým, čo sa vyznáva a čo sa praktizuje.

Napríklad USA hovoria o „ľudských právach“ v čínskej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, ale mlčia o tom, ako Izrael neúnavne búši do pásma Gazy, čo je vážny zločin proti ľudskosti. Ale ako môžu USA chrániť ľudské práva palestínskeho ľudu, keď dodávajú zbrane a vojenské vybavenie a poskytujú peňažnú pomoc a diplomatickú podporu Izraelu?

Po druhé, svet je svedkom dvoch protichodných cieľov: zatiaľ čo Čína sa snaží napomôcť demokratizácii medzinárodných vzťahov prostredníctvom prepojenia a spolupráce, čoho príkladom je iniciatíva hodvábnej cesty, v rámci ktorej sa investovalo 1 bilión dolárov do projektov v Ázii, Afrike a Strednom regióne za posledných 10 rokov. Naproti tomu USA sa od 11. septembra 2001 teroristickými útokmi snažia militarizovať medzinárodné vzťahy, čo vyvoláva konfrontácie a konflikty. USA tiež premrhali 6,5 bilióna dolárov z peňazí daňových poplatníkov USA vo vojnách v Afganistane, Iraku, Sýrii, Líbyi a Somálsku.

Po tretie, globálny juh, vrátane veľkých častí Ázie a Tichomoria, nemá náladu vrátiť sa do čias studenej vojny. Preto neexistujú žiadni „kupci demokracie“ pre recept USA na konfrontáciu alebo novú studenú vojnu, ktorú dopĺňajú stovky ich zámorských vojenských základní po celom svete a nové bezpečnostné aliancie a bloky ako AUKUS a QUAD.

„Taiwanská karta“ je už dávno po dátume platnosti a čím skôr si to americkí politici uvedomia, tým lepšie, hoci pre nich, najmä v tomto roku prezidentských volieb, má politika vždy prednosť pred princípmi. A ak Amerika poukazuje aký ekonomický a politický raj je Taiwan, tak prečo obyčajní Číňania neutekajú z pevninskej Číny do vysnívaného ekonomicky a demokraticky vyspelého raja na Taiwane?

Slovenská vláda chce vyslať ekonomického diplomata do Thajska.

17.09.2024

Vláda Slovenskej republiky plánuje vyslať ekonomického diplomata do Thajska s cieľom posilniť hospodársku výmenu medzi SR a Thajskom. V roku 2023 sme s touto exotickou krajinou dosiahli obchodný obrat vo výške 466 miliónov eur. Snažím sa odhadnúť, čo vlastne do Thajska vyvážame, no myslím si, že najväčší problém spočíva inde. Takmer všetky ekonomicky významné firmy [...]

Čína oznamuje nulové clo pre najmenej rozvinuté krajiny sveta.

13.09.2024

Čínska ľudová republika poskytne všetkým najmenej rozvinutým krajinám sveta, ktoré udržiavajú diplomatické vzťahy s Čínou, nulové clo na 100 % colných položiek, uvádza sa vo vyhlásení Komisie pre colný sadzobník Štátnej rady zverejnenom vo štvrtok. Tento krok má za cieľ podporiť jednostranné otvorenie sa najmenej rozvinutým krajinám a dosiahnuť spoločný rozvoj. [...]

Zaujímavý názor brazílskeho občana na politiku súčasnej komunistickej Číny.

12.09.2024

Jeho vysvetlenie, jeho názor: Na túto otázku môžem odpovedať z pohľadu Brazílie, ako rodený Brazílčan. Mnoho brazílskych nacionalistov sa v určitej miere inšpiruje čínskym systémom a politikou. Ak by sa dostali k moci, určite by sa snažili implementovať aspoň niektoré jeho prvky. Avšak hlavné médiá, inštitucionálne strany a extraktivistické elity v Brazílii – [...]

michal šipoš, igor matovič

Má Matovičovo hnutie šancu na reparát? Politológ: Je ešte uzavretejšou „sektou“ než bolo kedysi

28.09.2024 11:00

Po roku od volieb si Pravda pripravila anketu s predsedami poslaneckých klubov a zhodnotenie pôsobenia a kľúčových momentov parlamentných strán.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Zabili sme vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha, oznámil Izrael: Dostaneme každého, kto nás ohrozuje

28.09.2024 10:20, aktualizované: 11:15

Izraelská armáda oznámila zabitie najvyššieho vodcu šiitského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha pri vzdušnom útoku v Bejrúte.

SR Bratislava stretnutie predsedovia strany prezident BAX

Hrabko: Spory vládnych strán majú ďaleko od chaosu za bývalej koalície

28.09.2024 08:22

Verbálne spory vo vládnej koalícii nesmerujú do hĺbky a majú ďaleko k chaosu minulého volebného obdobia, hovorí publicista.

Miloš Zeman

Ľavičiar a tolerantný ateista, milovník becherovky i autor svojráznych bonmotov. Miloš Zeman oslavuje 80

28.09.2024 08:00

Je jednou z najvýraznejších postáv českej ponovembrovej politiky.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 865
Celková čítanosť: 2869477x
Priemerná čítanosť článkov: 3317x

Autor blogu

Archív

Odkazy