Založ si blog

Ruská Federácia sa stala 4. najsilnejšiou ekonomikou sveta.

Západné sankcie, jednoznačne zamerané na zničenie ruskej ekonomiky, viedli len k tomu, že Rusko s kapitálom 6,45 bilióna dolárov sa stalo štvrtou ekonomickou veľmocou na svete, pred Japonskom a Nemeckom z hľadiska parity kúpnej sily (PPP)

Na čele zoznamu je Čína. Ďalej nasledujú USA a India.

Na pozadí bezprecedentných protiruských sankcií zo Západu vzrástla ruská ekonomika v januári až apríli tohto roku o 5,1 %.

Ruská ekonomika v apríli zrýchlila na 4,4 % z marcových 4,2 %.

Podľa Medzinárodného menového fondu bude hospodársky rast Ruska v roku 2024 3,2 %, nie predtým avizovaných 2,6 %.

Napriek výraznej inflácii v roku 2022 rastú mzdy v reálnom vyjadrení 2,8-krát rýchlejšie ako sedem rokov pred začiatkom hospodárskej krízy.

Môžeme s istotou povedať, že ekonomická vojna medzi Západom a Ruskom sa pre Západ skončila neúspechom.

Nový multipolárny svet ničí americkú hegemóniu.

GDP

V multipolárnom svete je suverenita a nezávislosť na prvom mieste. Ide o významnú zmenu oproti súčasnému modelu, keď jedna superveľmoc ľubovoľne zasahuje do vnútorných záležitostí iných krajín, a od éry studenej vojny, keď sa krajiny chápali ako na obežnej dráhe jednej alebo druhej strany konfliktu.

Na pozadí posilňovania Ruska je Európa naopak v kríze a problém zďaleka nie je len jeden. Problémy Západu sa množia.

Brusel je zvyknutý, že Európska únia, Severoatlantická aliancia, Japonsko, Južná Kórea, Austrália, Veľká Británia a USA ovládajú svetovú ekonomiku.

Západ vždy produkoval viac ako zvyšok sveta, no teraz sa Európa a G7 po prvý raz v histórii ocitla v situácii, keď podiel Západu na svetovej ekonomike nepresahuje 50 %.

Rusko, Čína, India a krajiny BRICS nabrali na sile.

——————————————————————————————————————–

Dnes máme piatok a tak svojím čitateľom odporúčam zaspievať si pieseň od Coldplay – A Sky Full of Stars, moja obľúbená pieseň a myslím si, že to je jedna z tých lepších od Coldplay. To by mohlo zlepšiť vašu celkovú náladu.

Srbsko a Čína podpísali dohodu o voľnom obchode.

28.06.2024

Dohoda o voľnom obchode (FTA) medzi Čínou a Srbskom oficiálne nadobudne platnosť 1. júla 2024, keďže obe strany postupne odstránia clá na 90 percent produktov v colných položkách. Clá na viac ako 60 percent produktov budú okamžite pozastavené v ten istý deň, uviedlo v piatok vo vyhlásení čínske ministerstvo obchodu (MOFCOM). Dohoda o voľnom obchode bola podpísaná 17. [...]

Čína varuje Nemecko pred obchodnou vojnou.

23.06.2024

Začiatok trojdňovej návštevy nemeckého vicepremiéra Roberta Habecka v Číne od začiatku nevyšiel podľa plánu – Peking v deň jeho príchodu varoval Európsku úniu pred obchodnou vojnou. Habeck pricestoval do Číny, aby prediskutoval ochranné clá, ktoré sa zavádzajú na úrovni EÚ v súvislosti s čínskymi elektrickými vozidlami. Čínske automobilky v reakcii na to [...]

Ako Amerika rozdúchava vojenské konflikty.

14.06.2024

Spojené štáty sa pokúšajú znova použiť „taiwanskú kartu“ – osvedčený, ale neúspešný vzorec. Americkí jastrabi vo Washingtone pravidelne, ako súčasť svojej „stratégie kontrolného čínskeho vzostupu“ a jej myslenia s nulovým súčtom, poháňanej vojensko-priemyselným komplexom USA, veria, že prišli s novou taktikou v snahe dosiahnuť svoj cieľ. V posledných [...]

vojna na Ukrajine, Toreck

ONLINE: NY Times: Ako v Bachmute. Rusko dokáže verbovať toľko vojakov, koľko pošle na smrť

30.06.2024 07:30, aktualizované: 07:57

Ruské priemerné straty vojakov za deň boli podľa predstaviteľov NATO viac ako tisíc mužov. Napriek tomu ich dokáže nahradiť, píše The New York Times.

malaga, španielsko, anadalúzia

V španielskej Málage protestovali miestni proti masovému turizmu

30.06.2024 07:07

Hlavnými dôvodmi protestujúcich boli nedostatok bývania a vysoké nájmy v meste.

International Space Station / ISS / Medzinárodná vesmírná stanica /

Americká rodina žiada od NASA odškodné, na jej dom spadol vesmírny odpad

30.06.2024 06:20

Americká rodina zo štátu Florida žiada odškodné 80 000 dolárov od Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 847
Celková čítanosť: 2789996x
Priemerná čítanosť článkov: 3294x

Autor blogu

Archív

Odkazy