Založ si blog

Číňania začali vyrábať svoj vlastný čip-CPU pre svoje počítače.

Najnovšia centrálna procesorová jednotka čínskeho výrobcu čipov Loongson Technology, ktorú nedávno vyvinuli, predstavuje veľký pokrok v domácej čipovej technológii v Čínskej Ľudovej rep., ale na vybudovanie softvérového ekosystému na podporu jej používania je potrebné vyvinúť väčšie úsilie, uviedli odborníci.

Komentáre prišli po tom, čo spoločnosť v utorok v Pekingu predstavila Loongson 3A6000, ktorý má podľa China Electronics Standardization Institute rovnocenný výkon s procesormi 14. generácie, ktoré Intel odhalil v testoch medzi hodinami.

Shi Huikang, zástupca vedúceho oddelenia elektronických informácií Ministerstva priemyslu a informačných technológií, uviedol, že najnovší produkt Loongson predstavuje nové maximum vo výkonnosti domácich CPU a tiež dokazuje, že Čínska Ľudová rep. má schopnosť vyrábať prvotriedne produkty v rámci samostatne vyvinutej architektúre – dizajnu CPU.

Loongson 3A6000 je najnovší univerzálny procesor s vlastnou architektúrou a dizajnom v krajine. Dokáže spúšťať aplikácie na rôznych platformách pre komplexné úlohy.

Spoločnosť tiež uviedla na trh hlavný riadiaci čip tlačiarne, Loongson 2P0500, prvý svojho druhu založený na nezávislom príkazovom systéme.

Očakáva sa, že Loongson 2P0500 ako základný komponent tlačiarne budú čínski výrobcovia tlačiarní používať častejšie.

Loongson Technology je jedným z mála čínskych výrobcov čipov, ktorí vyvinuli vlastnú architektúru procesorov, namiesto toho, aby sa spoliehali na licencované návrhy zahraničných spoločností.

Hu Weiwu, predseda Loongson Technology, povedal, že základná cesta vpred pre čínsky informačný priemysel spočíva vo vybudovaní nezávislého ekosystému mimo X86 a ARM systémov vyvinutých americkou čipovou spoločnosťou Intel a Arm Holdings so sídlom v Spojenom kráľovstve.

Loongson získal podporu od veľkých medzinárodných softvérových komunít s otvoreným zdrojovým kódom, ktoré sa týkajú inštrukčných systémov. Podporu získal aj od domácich operačných systémov ako Qilin, Euler, Harmony OS, ako aj aplikácií ako WPS, WeChat, QQ, DingTalk a Tencent Meeting.

V utorok spoločnosť ChangXin Memory Technologies Inc, významný čínsky výrobca čipov známy aj ako CXMT, oficiálne uviedla na trh nové pamäťové čipy, ktoré boli overené výrobcami smartfónov vrátane Xiaomi.

Hu zo spoločnosti Loongson už skôr povedal, že je potrebné vynaložiť viac úsilia na podporu domácich inovácií v oblasti popredných technologických produktov a služieb, ako sú čipy a operačné systémy.

Len ak tieto technológie zavedú do širšieho komerčného využitia, budú mať viac šancí na zlepšenie. „Čím širšie bude používanie týchto technológií, tým lepšie budú. Bude to chvíľu trvať, ale sme si istí týmto procesom,“ povedal Hu.

V roku 2018 boli domáci spracovatelia ako Loongson, ShenWei a Phytium zaradení do plánov vládneho obstarávania v Čínskej Ľudovej rep.

Bolo to po prvýkrát, čo boli do takéhoto návrhu zahrnuté domáce servery riadené čipmi, čo je základom odhodlania podporovať aplikáciu domácich procesorov, ktoré dosahujú stabilný pokrok vo výkonnosti.

Štátne podniky a vládne agentúry sú dôležitými nákupcami zariadení informačných technológií v Čínskej Ľudovej rep.

Ministerstvo financií v roku 2021 uviedlo, že pri vládnom obstarávaní sa s tovarom a službami poskytovanými domácimi alebo zahraničnými podnikmi bude zaobchádzať rovnako, s výnimkou tých, ktoré zahŕňajú národnú bezpečnosť a štátne tajomstvá.

Čína už nepotrebuje západné čipy na tréning údajov pre AI, robia to domácimi čipmi, superpočítačmi.

05.05.2024

Čína dosahuje pokrok vo využívaní superpočítačov a domácich čipov umelej inteligencie na trénovanie údajov AI, keďže sa vyrovnáva s obmedzeniami, ktoré uvalili Spojené štáty na vývoz najpokročilejších čipov AI americkej spoločnosti Nvidia do krajiny, uviedli odborníci a vedúci predstavitelia spoločnosti. Ich komentáre prišli po tom, čo China Mobile v nedeľu [...]

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

nehoda

Na Račianskej sa zrazil kamión s električkou: Zranili sa dvaja ľudia, tvoria sa kolóny

07.05.2024 16:06, aktualizované: 16:17

Obchádzka vedie po Jarošovej a Vajnorskej.

Rudolf Huliak / Tomáš Taraba /

Huliak požičal SNS pred voľbami 220-tisíc eur, Nadácia Zastavme korupciu žiada vysvetlenie

07.05.2024 15:53

Jeho príjmy priznané v majetkových priznaniach za posledné roky nezodpovedajú takej vysokej sume.

APTOPIX Russia Putin Inauguration

Čo možno čakať od kremeľského vládcu po piatej korunovácii?

07.05.2024 15:33

Pokračovanie vojny, vystupňovanie represií, možná mobilizácia a pokus o dobytie Charkova. Také sú očakávania expertov a kremeľských zasvätencov na začiatku ďalšieho funkčného obdobia Putina.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 833
Celková čítanosť: 2728860x
Priemerná čítanosť článkov: 3276x

Autor blogu

Archív

Odkazy