Založ si blog

Čína sa tento rok stane najväčším vývozcom áut na svete.

Nedávna správa nemeckého výskumného inštitútu ukazuje, že čínski výrobcovia predali v zámorí od januára do septembra 3,4 milióna vozidiel, čo je viac ako Japonsko a Nemecko, ktoré za rovnaké obdobie vyviezli 3,2 milióna a 2,4 milióna vozidiel.

Z 3,4 milióna kusov tvorili elektromobily 24 percent, čo je viac ako dvojnásobok minuloročného podielu. Čína v roku 2022 predbehla Nemecko vo vývoze automobilov a očakáva sa, že v tomto roku predbehne Japonsko a stane sa najväčším svetovým vývozcom automobilov.

Z colných údajov Číny tiež vyplýva, že objem jej vývozu automobilov prevýšil objem vývozu z Japonska v prvom štvrťroku a potom opäť v prvej polovici roka. Mnohé domáce a zahraničné inštitúcie tiež predpovedajú, že Čína sa tento rok stane najväčším svetovým exportérom automobilov.

V posledných rokoch čínsky export automobilov nielenže postupne prekonal hranicu 2 milióny kusov a 3 milióny kusov, ale výrazne sa zvýšili aj ceny, z priemerných 85 000 juanov (11 916 dolárov) za jednotku v roku 2018 na 122 000 juanov v r. 2022. Exportné destinácie sa postupne rozšírili aj do Európy, Severnej Ameriky a ďalších rozvinutých trhov. Údaje ukazujú, že čínske značky tvorili v roku 2022 8 percent trhu s elektrickými vozidlami v Európskej únii a očakáva sa, že tento podiel sa do roku 2025 zvýši na 15 percent.

Podľa Wanga Xia, predsedu automobilovej podrady pri Čínskej rade pre podporu medzinárodného obchodu, dôvodom, prečo sa čínske vozidlá stávajú čoraz obľúbenejšími v zámorí, sú ich komparatívne výhody v elektrifikácii a inteligencii. Správa zverejnená medzinárodnou ratingovou agentúrou Moody’s v auguste naznačuje, že konkurenčná výhoda Číny vo výrobe lítium-iónových batérií pomáha čínskym výrobcom znižovať výrobné náklady.

Zatiaľ čo obrovský čínsky trh prináša významné výhody pre rozvoj jej odvetvia elektrických vozidiel, stále väčšia prítomnosť čínskych nových energetických vozidiel na celom svete tiež svedčí o ekologickom prechode čínskej ekonomiky.

V roku 2021 dosiahol čínsky ekologický obchod 1 161,09 miliardy dolárov a stal sa tak najväčším zeleným obchodníkom na svete. Čína spolupracovala s partnermi na spustení Medzinárodnej aliancie pre zelený rozvoj v rámci iniciatívy Pás a cesta s cieľom uskutočniť spoluprácu v oblasti ekologickej a nízkouhlíkovej transformácie, poskytnúť platformu pre spoluprácu pre zelený rozvoj krajín Pásma a cesty a prispieť k zelenému prechodu ekonomiky.

Dnešný bonus je pekná pesnička od Pet Shop Boys, Go West. Snáď vás môj bonus, táto pekná pesnička inšpiruje aby ste sa naučili anglický jazyk. Peknou odmenou pre vás bude schopnosť zaspievať si pesničky aj v anglickom jazyku. Týka sa to hlavne mladých ľudí.

Čína už nepotrebuje západné čipy na tréning údajov pre AI, robia to domácimi čipmi, superpočítačmi.

05.05.2024

Čína dosahuje pokrok vo využívaní superpočítačov a domácich čipov umelej inteligencie na trénovanie údajov AI, keďže sa vyrovnáva s obmedzeniami, ktoré uvalili Spojené štáty na vývoz najpokročilejších čipov AI americkej spoločnosti Nvidia do krajiny, uviedli odborníci a vedúci predstavitelia spoločnosti. Ich komentáre prišli po tom, čo China Mobile v nedeľu [...]

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 833
Celková čítanosť: 2729048x
Priemerná čítanosť článkov: 3276x

Autor blogu

Archív

Odkazy