Založ si blog

Sonda Zhurong našla vodu v nízkych zemepisných šírkach Marsu.

PEKING 30. apríla (Sin-chua) – Čínsky marsovský rover Zhurong poskytol kľúčový pozorovací dôkaz tekutej vody v nízkych marťanských zemepisných šírkach, najteplejších oblastiach na červenej planéte, podľa novej štúdie publikovanej tento týždeň v časopise Science Advances.

Predchádzajúce štúdie našli dôkazy o veľkom množstve tekutej vody na rannom Marse, ale dramatické klimatické zmeny viedli k veľmi nízkemu tlaku a obsahu vodnej pary, čo sťažilo udržateľnú existenciu tekutej vody na súčasnej planéte. Vedci sa domnievajú, že voda tam teraz môže existovať iba v pevnej alebo plynnej forme.

Kvapky pozorované na robotickom ramene pristávacieho modulu Phoenix Mars pristávacieho modulu NASA však dokazujú, že slaná tekutá voda sa môže objaviť v lete vo vysokých zemepisných šírkach na Marse. Numerické simulácie tiež naznačujú, že v určitých oblastiach Marsu sa môžu krátkodobo vyskytnúť klimatické podmienky vhodné pre kvapalnú vodu. Dôkazy o tekutej vode v nízkych zemepisných šírkach planéty, kde sú povrchové teploty najvyššie, však stále chýbajú.

Zistenia z roveru Zhurong teraz vypĺňajú túto medzeru.

Zhurong je súčasťou čínskej prieskumnej misie Tianwen-1 Mars. Na Utopia Planitia, rozľahlej planine na severnej pologuli Marsu, pristál 15. mája 2021. Prešiel približne 2 kilometre a odoslal na Zem prúd údajov, kým sa prepol do spiaceho režimu. Miesto pristátia bolo v oblasti Marsu s nízkou zemepisnou šírkou.

Skupina viac ako 20 výskumníkov z Čínskej akadémie vied odvtedy použila údaje získané kamerami a detektormi na palube roveru na štúdium rôznych povrchových prvkov a materiálového zloženia dún v pristávacej oblasti.

Na povrchu dún našli niektoré dôležité morfologické znaky, ako sú kôry, trhliny, granulácia, polygonálne hrebene a pásová stopa. Analýza údajov odhalila, že povrchová vrstva duny je bohatá na minerály vrátane hydratovaných síranov, hydratovaného oxidu kremičitého a ferrihydritu.

„Podľa nameraných meteorologických údajov z roverov Zhurong a iných Marsových roverov sme usúdili, že tieto charakteristiky povrchu dún súvisia so zapojením tekutej slanej vody vytvorenej následným topením námrazy a snehu padajúceho na povrchy dún s obsahom soli, keď dôjde k ochladeniu. “, povedal vedúci výskumník Qin Xiaoguang, ktorý pracuje v Inštitúte geológie a geofyziky akadémie.

Qin vysvetlil, že soli v dunách spôsobujú, že mráz a sneh sa pri nízkych teplotách topia a vytvárajú slanú tekutú vodu. Keď slaná voda vyschne, vyzrážané hydratované minerály viažu častice piesku za vzniku pieskových agregátov a kôry. Kôra je potom ďalej popraskaná zmršťovaním. Proces sa neskôr opakuje, výsledkom čoho sú hrebene a pásiky na povrchu kôry.

V štúdii výskumníci odhadli, že duny Zhurong boli vytvorené asi pred 400 000 až 1,4 miliónmi rokov. Výmena vodnej pary medzi vyššími a nižšími zemepisnými šírkami počas tohto obdobia viedla k opakovanému vlhkému prostrediu v nízkych marťanských šírkach, po ktorom nasledoval častý výskyt slanej vody, keď teploty v regióne klesli.

Qin povedal, že objav poskytuje kľúčový dôkaz tekutej vody v nízkych zemepisných šírkach Marsu, kde sú povrchové teploty relatívne teplé a vhodnejšie pre život ako vysoké zemepisné šírky.

Poskytuje tiež informácie pre návrh budúcich stratégií prieskumu pre rovery na Marse. Keďže slaná voda kedysi existovala v rôznych zemepisných šírkach na povrchu Marsu, prioritu by mali mať mikróby tolerantné voči soli v budúcich misiách hľadajúcich existujúci život na Marse, uviedli vedci v štúdii.

Čína už nepotrebuje západné čipy na tréning údajov pre AI, robia to domácimi čipmi, superpočítačmi.

05.05.2024

Čína dosahuje pokrok vo využívaní superpočítačov a domácich čipov umelej inteligencie na trénovanie údajov AI, keďže sa vyrovnáva s obmedzeniami, ktoré uvalili Spojené štáty na vývoz najpokročilejších čipov AI americkej spoločnosti Nvidia do krajiny, uviedli odborníci a vedúci predstavitelia spoločnosti. Ich komentáre prišli po tom, čo China Mobile v nedeľu [...]

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

Čína doteraz nainštalovala 0,66 a 0,46 miliardy kWh slnečných a veterných zdrojov na výrobu čistej elektrickej energie. Falošná „teória nadmernej kapacity“

22.04.2024

Inštalovaná kapacita Číny na výrobu elektriny zo zdrojov čistej energie v prvom štvrťroku prudko vzrástla, čo analytici pripisujú rastúcemu domácemu dopytu po elektrine, keďže Čína sa usiluje o vysokokvalitný a ekologický rozvoj. Analytici vyvrátili tvrdenia o „nadmernej kapacite“, ktoré v poslednej dobe presadzovali niektoré západné krajiny, a poznamenali, že takýto [...]

Základná škola Podsadek, Stará Ľubovňa, Rómovia

Ministerstvo školstva chce z plánu obnovy zaplatiť výchovnú šou. Odborník nápad kritizuje

07.05.2024 07:00

Rómska komunita je zámerom pobúrená, rezort však nápad obhajuje

izrael, gaza, rafah

Izrael podniká útoky v Rafahu niekoľko hodín po tom, ako Hamas akceptoval návrh na prímerie

07.05.2024 06:50

Izraelské letectvo podniklo údery na viac ako 50 miest spojených s Hamasom a jemu blízkym organizáciám.

Rusko, Deň víťazstva, Červené námestie, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi chcú navýšiť raketový arzenál, odradiť nepriateľov 'testovať sily Ruska'

07.05.2024 06:25

Rusi zvyšujú výrobu zbraní. USA predpokladajú, že tento rok vyrobí Rusko viac munície ako všetkých 32 členov NATO dohromady.

Hrad Likava, Likavka, Ružomberok

Najväčší hrad na Liptove opravia za milióny eur. Pre návštevníkov chystajú novinky

07.05.2024 06:00

Stredovekej pamiatke „odklepli“ veľký balík peňazí. Pribudnú tam nové priestory aj moderné prvky.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 833
Celková čítanosť: 2728634x
Priemerná čítanosť článkov: 3276x

Autor blogu

Archív

Odkazy