Založ si blog

Číňania budú vyplácať kompenzácie pozostalým z MH370 katastrofy.

Pekingský súd začal v pondelok vyjednávanie o odškodnení pre čínskych príbuzných ľudí, ktorí zmizli takmer pred desiatimi rokmi na lete MH370 spoločnosti Malaysia Airlines, informovala čínska centrálna televízia.

Dňa 8. marca 2014 odletel MH370 s 227 pasažiermi vrátane viac ako 150 čínskych štátnych príslušníkov z medzinárodného letiska v Kuala Lumpur s cieľom Beijing Capital International Airport, ale pred príletom sa stratil.

Okresný ľudový súd v Pekingu Chaoyang v pondelok vypočul ich žaloby viac ako 40 rodinných príslušníkov nezvestných cestujúcich. Pojednávania potrvajú podľa správy do 6. decembra.

S obžalovanými vrátane Malaysia Airlines, ako aj výrobcu lietadiel Boeing, výrobcu motorov a poisťovne, sa v správe uvádza, že väčšina navrhovateľov požiadala súd, aby zistil príčinu záhadného zmiznutia prostredníctvom pojednávaní, aj keď ide o veľkú výzvu.

Zatiaľ nie je jasné, čo sa s lietadlom stalo a ani jeho konkrétna poloha.

Rodiny pasažierov požiadali o občianskoprávne odškodnenie v rozsahu od 10 miliónov (1,4 milióna dolárov) do 80 miliónov jüanov, pričom veľká časť má pokryť ich duševné utrpenie.

Bližšie podrobnosti o pojednávaniach súd zatiaľ nezverejnil.

Okrem vypočutia rodiny približne 110 ďalších nezvestných čínskych pasažierov uzavreli s obžalovanými dohodu o odškodnení, uvádza sa v správe a dodáva, že každý dostal 2,5 milióna až 3 milióny juanov.

Zhang Qihuai, právnik, ktorý sa špecializuje na letecké súdne spory, naďalej zastupuje rodiny nezvestných pasažierov v Pekingu. Podľa China News Service pred poslednými vypočutiami odišiel do Malajzie a Spojených štátov, aby sa zúčastnil súdneho sporu týkajúceho sa letu.

Zhang agentúre povedal, že žaloba v USA sa zamerala na kvalitu lietadla, ale americký súd nakoniec neobjasnil, ktorý subjekt by mal niesť zodpovednosť. V Malajzii sa žaloba zamerala na zodpovednosť a príčinu incidentu, ale miestny súd rozhodol len pre príbuzných malajzijských cestujúcich, dodal.

V roku 2018 podrobná správa o zmiznutí letu MH370, ktorú zverejnil Malajzijský tím pre bezpečnostné vyšetrovanie prílohy 13 Medzinárodnej organizácie civilného letectva, nedokázala určiť príčinu nešťastia a nechala veľa otázok nezodpovedaných pre nedostatok dôkazov, uvádza Global. Times.

V poslednom desaťročí sa mnohé rodiny nezvestných čínskych pasažierov odmietli vzdať úsilia o pátranie a hľadanie spravodlivosti prostredníctvom súdov.

Bonus pre vás, dnešná pesnička je od Katky Knechtovej, našej poprednej speváčky. Veľmi pekná pesnička, skúste si ju s Katarínkou zaspievať. Nech sa páči:

Katka Knechtova/Lyrics/Verim

Amerika uvalila ťažké clá na Čínske autá.

19.05.2024

Veľké zvýšenie ciel na čínske elektrické vozidlá (EV) zo strany Bidenovej administratívy nepochybne spustí novú vlnu obchodných sporov s Čínou, keďže Peking prisľúbil, že v reakcii na to prijme „všetky potrebné opatrenia“. Napätie s Čínou v súvislosti s obchodom môže byť pre Bidenovu administratívu užitočným predvolebným trikom na zvýšenie popularity medzi [...]

Čínsky prezident sa stretol s Ruským prezidentom Putinom.

17.05.2024

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok vo Veľkej sále ľudu v Pekingu rokoval vo veľkej skupine s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý je v Číne na štátnej návšteve. Analytici z oboch krajín uviedli, že návšteva posilní a ďalej podporí bilaterálne strategické väzby s vysokou úrovňou vzájomnej dôvery a širokými spoločnými záujmami. Počas stretnutia Xi [...]

79 rokov od pádu 3. ríše.

08.05.2024

Pred 79 rokmi 3.ríša kapitulovala. Hitlerovské Nemecko sa pred 79 rokmi definitívne zrútilo. Prečo Hitler prehral vojnu so Sovietskym Zväzom? Vojenská technologická prevaha ZSSR sa ukázala ako rozhodujúca. Keď sa pýtali maršála Keitela (tvorca vojenskej operácie Barbarossa) kedy si uvedomil, že Nemecko prehrá túto vojnu tak jednoznačne odpovedal, že po moskovskej operácii v [...]

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:58

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

Zrútil sa vrtuľník s iránskym prezidentom, záchranári po ňom ďalej pátrajú

19.05.2024 16:04, aktualizované: 21:49

Vrtuľník viezol i ministra zahraničných vecí. Pátranie komplikuje zlé počasie a príchod noci.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 836
Celková čítanosť: 2738930x
Priemerná čítanosť článkov: 3276x

Autor blogu

Archív

Odkazy