Založ si blog

Mierová konferencia medzi RF a Ukrajinou vo Švajčiarsku.

Osobitný predstaviteľ Čínskej Ľudovej rep. pre euroázijské záležitosti Li Hui predniesol v piatok v Pekingu prejav na stretnutí diplomatov, v ktorom uviedol, že Čína komunikovala so Švajčiarskom o možnej mierovej konferencii a že akékoľvek mierové rozhovory by sa mali začať medzi Ukrajinou a Ruskom.

Na tomto stretnutí sa zúčastnili diplomati a zástupcovia veľvyslanectva v Pekingu zo 78 krajín a regiónov vrátane Ruska, Ukrajiny, Nemecka, Francúzska a EÚ. V čase, keď rusko-ukrajinský konflikt eskaluje, keďže vstupuje do svojho tretieho roku, Čína ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN a zodpovedná krajina bola vždy odhodlaná sprostredkovať a presadzovať mier a nikdy nestála nečinne, Li povedal.

Vzhľadom na to, že konflikt sa naďalej zhoršuje bez známok zmierňovania napätia, najnaliehavejšou úlohou je teraz začať mierové rozhovory čo najskôr, uviedol čínsky diplomat.

Li navštívil v dňoch 2. až 12. marca Rusko, ústredie EÚ, Poľsko, Ukrajinu, Nemecko a Francúzsko a rokoval s príslušnými stranami o politickom urovnaní ukrajinskej krízy, podrobne si vymenil názory a intenzívne cestoval, aby sprostredkoval medzi rôznymi stranami rozhovory.

Všetky strany pripisovali Liho návšteve veľký význam a ocenili čínske úsilie o podporu mierových rozhovorov, uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

„Účel nášho diplomatického raketoplánu je tentoraz jasný, zapojiť sa do hĺbkovej komunikácie s Ruskom a Ukrajinou, dvoma vojnou zmietanými krajinami, ako aj s príslušnými európskymi národmi, a na základe najnovšieho vývoja súčasnej situácie,“ dodal. aby sme spoločne hľadali spôsoby skorého politického riešenia krízy,“ povedal Li.

Čínsky diplomat sa podelil aj o niekoľko významných dojmov z návštevy. V Rusku viedli čínski a ruskí diplomati podrobné rozhovory a obaja verili, že udržiavanie dialógu o hlavnej kríze odráža strategickú koordináciu na vysokej úrovni medzi oboma krajinami. Rusko oceňuje úsilie Čínskej Ľudovej rep. pri uskutočňovaní druhého kola kyvadlovej diplomacie počas krízy a uznalo, že ukrajinskú krízu treba v konečnom dôsledku vyriešiť rokovaním, povedal Li.

Ruská strana tiež vyjadrila svoje vlastné názory na mierové rozhovory a zopakovala svoju ochotu zapojiť sa do komplexných rokovaní o ukrajinskej kríze.

Čínsky diplomat tiež zdôraznil, že veľkú dôležitosť jeho návšteve prikladá aj ukrajinská strana. Ukrajinská strana vyjadrila, že si vysoko váži ukrajinsko-čínske vzťahy a je ochotná presadzovať bilaterálne vzťahy a obchodné väzby pri zachovaní medziľudských výmen.

Li zdôraznil, že ukrajinská strana vyvrátila niektoré nepravdivé tvrdenia, že Čína si zámerne udržiava odstup od krajiny, pričom uviedol, že bilaterálne vzťahy to neovplyvnilo.

Ukrajinská strana tiež oceňuje vyvážený postoj Číny ku kríze a pozičný dokument, ktorý Čína zverejnila k riešeniu ukrajinskej krízy, dúfajúc, že Čína bude naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu, povedal Li na stretnutí.

Li sa tiež podelil o niektoré dojmy zo svojho posledného kola raketoplánovej diplomacie, keď povedal, že po viac ako dvoch rokoch od tejto krízy nevidel žiadne známky zmiernenia, ale konsenzus pre mierové rozhovory stúpa napriek pomerne veľkým rozdielom, pretože každá strana sa drží svojej vlastnej pozície. Všetci však súhlasia s tým, že táto kríza by sa mala nakoniec skončiť rokovaním, povedal Li.

Poznamenal tiež, že všetky strany očakávajú, že Čína bude hrať väčšiu a konštruktívnu úlohu, keďže všetky uznali jej výzvu na ukončenie konfliktu. Ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN a spoločný priateľ Ruska a Ukrajiny môže Čína pokračovať v sprostredkovateľskom úsilí, aby zhromaždila viac pozitívnych faktorov pre mierové rozhovory.

Pokiaľ ide o možnú mierovú konferenciu usporiadanú Švajčiarskom, Li povedal, že o tejto záležitosti diskutoval so švajčiarskou stranou v Bruseli počas svojej práve skončenej návštevy. Pán Li verí, že každá mierová konferencia by mala byť uznaná Ruskom aj Ukrajinou a mali by sa k nej v rovnakej miere pripojiť zainteresované strany, v ktorých sa otvorene diskutuje o všetkých možných mierových riešeniach.

Od minulého roka príslušné krajiny hostili viacero kôl medzinárodnej konferencie o ukrajinskej kríze a niektorí sa možno pýtajú, prečo sa Čínska Ľudová rep. nezúčastnila na následných konferenciách po konferencii v Jeddahu v auguste 2023, poznamenal Li.

„Môžem vám povedať, že čínska strana je presvedčená, že konferenciám tohto druhu sa nepodarilo pozvať dve hlavné zainteresované strany, aby sa pripojili, a na stole sa diskutovalo o návrhoch len z jednej strany… Takéto konferencie nemali zastúpenie a nedokázali priniesť konkrétne výsledky,“ povedal Li. Zhoduje sa na tom stále viac krajín z globálneho juhu, dodal čínsky diplomat, zatiaľ čo sa konferencia o mierových rozhovoroch vo Švajčiarsku stále pripravuje.

Dnešným bonusom pre čitateľov môjho blogu je veľmi pekná prieseň od našej poprednej speváčky Katky Knechtovej – Môj Bože. Nech sa vám páči a príjemný zážitok zo spievania s Katkou.

79 rokov od pádu 3. ríše.

08.05.2024

Pred 79 rokmi 3.ríša kapitulovala. Hitlerovské Nemecko sa pred 79 rokmi definitívne zrútilo. Prečo Hitler prehral vojnu so Sovietskym Zväzom? Vojenská technologická prevaha ZSSR sa ukázala ako rozhodujúca. Keď sa pýtali maršála Keitela (tvorca vojenskej operácie Barbarossa) kedy si uvedomil, že Nemecko prehrá túto vojnu tak jednoznačne odpovedal, že po moskovskej operácii v [...]

Čína už nepotrebuje západné čipy na tréning údajov pre AI, robia to domácimi čipmi, superpočítačmi.

05.05.2024

Čína dosahuje pokrok vo využívaní superpočítačov a domácich čipov umelej inteligencie na trénovanie údajov AI, keďže sa vyrovnáva s obmedzeniami, ktoré uvalili Spojené štáty na vývoz najpokročilejších čipov AI americkej spoločnosti Nvidia do krajiny, uviedli odborníci a vedúci predstavitelia spoločnosti. Ich komentáre prišli po tom, čo China Mobile v nedeľu [...]

Najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete.

01.05.2024

Kto to vlastne je? Pozrite si video v ktorom sa hovorí, kto to je a prečo je to najnebezpečnejšia teroristická organizácia na svete. Toto urobila táto teroristická organizácia 27. septembra 2008, doobeda 11:25. Celé vysvetlenie je uvedené v tomto videu. Čo na to hovorí takzv. západný svet? https://www.youtube.com/shorts/w2QZUKLjpcg

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

šimkovičová, michelko

Hlas a SNS zhodu nenašli. Hlasovanie o osude FPU je neisté, opozícia hovorí o zoštátnení kultúry

09.05.2024 16:00

Zatiaľ nie je jasné, či sa o návrhu o FPU stihne hlasovať už dnes.

Okudzhava 1999 2r

Storočný Okudžava. Čo odkazuje dnešku ruský bard vyše štvrťstoročia po smrti?

09.05.2024 16:00

Bulat Okudžava by mal dnes sto rokov. V rozhovore, ktorý poskytol Pravde necelý rok pred smrťou, vyslovil dodnes aktuálne myšlienky o Rusku.

Poľsko, NATO

Neveríme, že Putin nezaútočí: Poľsko stavia bunkre a zákopy na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom

09.05.2024 15:26, aktualizované: 16:02

Minister obrany dodal, že v stredných a východných vojvodstvách Poľska sú rozmiestnené vojenské jednotky, ktoré poskytujú podporu pohraničnej stráže.

stan021

Masmédia bársčo napíšu a bársčo povedia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 834
Celková čítanosť: 2730738x
Priemerná čítanosť článkov: 3274x

Autor blogu

Archív

Odkazy